Patronate și sindicateTop News

Slovacia se teme că lipsa șoferilor va duce la probleme de aprovizionare

Asociația Transportatorilor Rutieri Slovaci ČESMAD avertizează că problemele de aprovizionare din Marea Britanie s-ar putea repeta și în Slovacia, din cauza lipsei șoferilor.

Conform reprezentanților ČESMAD, situația din Marea Britanie demonstrează că protejarea piețelor interne din UE este o idee iluzorie care poate paraliza economia unei țări.

Slovacia se teme că lipsa șoferilor va duce la probleme de aprovizionare

”Sute de mii de șoferi de camion lipsesc în Europa. În Slovacia există un deficit de peste 12.000, și totuși mulți șoferi pleacă în străinătate, unde sunt bine primiți. Problemele companiilor de transport din Slovacia pot duce la deficiențe de aprovizionare, la fel ca în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat al ČESMAD.

Potrivit datelor asociației, în primul an după izbucnirea pandemiei Covid-19, peste 20.000 de șoferi profesioniști și-au încetat activitatea în Slovacia, neprelungindu-și valabilitatea atestatelor.

Pentru a rezolva criza de șoferi profesioniști, asociația cere deschiderea pieței slovace pentru șoferii din afara UE și introducerea unor vize naționale pentru șoferii profesioniști, dacă va fi nevoie.

VEZI ȘI: Traficul rutier de mărfuri din Austria a depășit nivelul celui din 2019

”Închiderea granițelor pentru aplicanții de permise de muncă este de neînțeles și amenință locurile de muncă ale tuturor. Cererile ČESMAD au fost mutate din minister în minister în ultimele luni, fără a primi un răspuns”, se mai arată în comunicat.

În timpul acestei veri, transportatorii din Slovacia nu au putut efectua câteva mii de curse pe zi, din cauza lipsei șoferilor. Asociația avertizează că situația se va deteriora în lunile următoare și cere guvernului să implementeze măsuri imediate, pentru a nu se ajunge la problemele de aprovizionare din Marea Britanie.

Din aceeași categorie...

Back to top button