ȘtiriTop News

Slovenia limitează timpul de parcare pentru camioane la 25 de ore

După modelul danez, autoritățile din Slovenia au decis și ele să limiteze perioada de parcare pentru camioane (vehicule peste 3,5 tone) în spațiile de odihnă de pe autostrăzi și drumuri expres la maxim 25 de ore.

Potrivit asociației TPL, șoferul este obligat ca imediat ce ajunge în parcare să afișeze într-un loc vizibil din spatele parbrizului informații despre începutul parcării (ora și data) și să părăsească parcarea după maxim 25 de ore.

Slovenia limitează timpul de parcare pentru camioane la 25 de ore

Perioada de parcare pentru camioane poate depăși 25 de ore doar în cazul restricțiilor de tonaj din Slovenia, dar numai până la expirarea interdicției.

Dacă un camion nu va respecta limita de 25 de ore, amezile vor fi de 300 de euro pentru șofer, 1.000 de euro pentru companie și încă 300 de euro pentru persoana responsabilă (cel mai probabil managerul de transport al companiei).

VEZI ȘI: De la 1 noiembrie, Slovenia interzice camioanelor să depășească pe întreaga rețea de autostrăzi

Dacă șoferul nu afișează în spatele parbrizului data și ora opririi în parcare, el va fi amendat cu 150 de euro.

În același timp, este interzisă parcarea de remorci sau semiremorci fără camion sau cap tractor, dar și părăsirea acestora în parcări, chiar și pentru o perioadă scurtă. În aceste cazuri se aplică aceleași pedepse ca cele pentru depășirea perioadei maxime de 25 de ore.

Se pare că Slovenia urmează astfel exemplul Danemarcei, care a introdus o limită similară de 25 de ore în 2018, contestată în acest an de CE la Curtea de Justiție a UE. În Danemarca, această limită se aplică doar pentru camioanele implicate în operațiuni de cabotaj, nu și pentru cele care fac transport tur-retur. Nu este clar deocamdată dacă aceeași regulă se va aplica și în Slovenia.

Din aceeași categorie...

Back to top button