
Compania de transport a decis să implementeze măsuri suplimentare pentru protejarea angajaților, după ce un șofer de camion al său a fost gazat, în timpul unei opriri nocturne într-o benzinărie din Franța.
Un nou caz șocant întâmplat într-o benzinrie din Franța readuce în atenție pericolele la care sunt expuși șoferii profesioniști în parcările din Europa de Vest.
Un șofer de camion al companiei franceze Bert & You, cu sediul în Albon, a fost atacat și gazat de două persoane în noaptea de 22 spre 23 aprilie, în localitatea Saint-Quentin-Fallavier, situată în nordul regiunii Isère.
Conform informațiilor comunicate de companie, atacul a avut loc între orele 3:00 și 4:00 dimineața, într-o benzinărie AS24, în timp ce șoferul alimenta cu carburant. Cei doi agresori l-au gazat pentru a-l neutraliza, după care au încercat să deschidă semiremorca pentru a fura marfa.
Potrivit companiei, camionul era încărcat cu ambalaje goale, deci fără valoare pentru atacatori, care au părăsit locul fără a sustrage ceva.
Compania a luat măsuri
În urma atacului, șoferul a fost profund afectat psihic și se află în concediu medical, beneficiind de sprijin psihologic din partea companiei, care a depus o plângere la poliție. În plus, compania a anunțat măsuri suplimentare pentru protejarea angajaților săi.
Din păcate, astfel de atacuri nu sunt o raritate. Violența cu care se produc este în creștere, chiar dacă obiectivul rămâne marfa transportată. Până acum, am avut cazuri de violență armată, dar, din fericire, nu am înregistrat răni fizice. Fenomenul, însă, se agravează, spune directorul de comunicare al companiei Bert & You.
În urma acestui incident, compania, care are peste 1.000 de șoferi — dintre care aproximativ 500 sunt activi pe timpul nopții — a decis să interzică realimentarea cu motorină în timpul nopții în zona nordică a departamentului Isère, acolo unde s-a produs atacul.
Pe lângă sistemele de monitorizare deja existente (dispozitive de protecție a lucrătorilor singuri (PTI), telefoane mobile dotate cu senzori pentru detectarea anomaliilor comportamentale și declanșarea de alarme automate), compania va revizui politicile de siguranță pentru a reduce riscurile la adresa șoferilor săi.
Cazul de la Saint-Quentin-Fallavier atrage din nou atenția asupra vulnerabilității șoferilor profesioniști în fața atacurilor din parcările europene.
Deși în acest incident nu s-au înregistrat pierderi materiale sau răni fizice, impactul psihologic este semnificativ, iar frecvența tot mai mare a acestor agresiuni determină companiile de transport să-și reevalueze măsurile de siguranță.