Șoferi de camion filipinezi angajați în condiții apropiate de sclavie în Europa

Șoferi de camion filipinezi angajați în condiții apropiate de sclavie în Europa
Potrivit Ministerului Afacerilor din Filipine, în prezent, aproximativ 500 de șoferi de camion filipinezi ar putea fi victime ale unor companii de transport din Europa.

Este cunoscut faptul că transportatorii polonezi, care nu mai reușeau să găsească local șoferi de camion, pentru a face față creșterii continue a cotei lor de piață în Europa, se bazau tot mai mult pe lucrători străini din afara Uniunii Europene, în special Ucraina, dar și Asia.

Șoferi de camion filipinezi angajați în condiții apropiate de sclavie în Europa

De altfel, Polonia a simplificat legislația în ceea ce privește procesul de angajare al străinilor din afara Uniunii Europene.

Aceste practici sunt utilizate și de angajatorii din vestul Europei pentru a beneficia de o forță de muncă mai ieftină și mai ușor de gestionat. Această practică aduce o serie de beneficii angajatorilor, în timp ce angajații au doar de pierdut.

O astfel de companie este Kurt Beier Transport din Danemarca, care în 2010 a deschis o filială în Polonia. Astfel, pentru a scăpa de deficitul de șoferii profesioniști, compania a decis să angajeze șoferi de camion filipinezi și srilankezi, în conformitate cu legislația poloneză.

Conform VNB-FNV, aceștia erau apoi transportați cu microbuzul în Europa de Vest unde, între două de sejururi, aceștia locuiau în camioane în parcările clienților sau în campusuri neîngrijite, însă aceștia nu locuiseră nici măcar o zi în Polonia, țara în care angajatorul lor plătea taxe sociale.

VEZI ȘI: Lidl vrea să ajungă la 100 de camioane cu LNG în flotă până în 2020

VNB-FNV și echipa Fair Mobility au reușit să contacteze aproximativ 200 de șoferi de camion filipinezi angajați de Kurt Beier Transport care au fost victime ale acestei situații. Aceștia au fost recrutați de un intermediar local prin intermediul unui videoclip care prezenta frumos împachetat condițiile de muncă și de viață, salariu atractiv și pregătire profesională.

În realitate, condițiile au fost descrise de comisarul european Margrethe Vestager ca fiind „apropiate de sclavie”. Mai mult decât atât, autoritățile din Olanda spun că aceste cazuri sunt catalogate drept victime ale traficului de persoane.

În Germania, compania Nordic Transport Group a fost de acord să despăgubească opt filipinezi pentru diferența dintre salariul efectiv primit și cel la care ar fi trebuit să aibă dreptul conform legii MiLoG, care impune pe teritoriul Germaniei aplicarea salariului minim german și nu țara de stabilire a angajatorului.

Și în acest caz, contractele de muncă erau semnate în Polonia, iar șoferii trăiau în condiții de sclavie. Procurorii germani nu au deschis dosar penal întrucât au menționat că este de datoria Poloniei să cerceteze și să pedepsească aceste practici.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.