Șoferi! Nu plecați la drum fără să curățați zăpadă și gheață de pe camion

Nu pleca la drum înainte să cureți zăpadă și gheață de pe camion
Șoferii care circulă cu zăpadă și gheață pe camion riscă să fie amendați, iar dacă din această cauză provoacă un accident rutier aceștia riscă și pedeapsă cu închisoarea.

Pe toate drumurile din Europa temperaturile au scăzut sub zero grade Celsius și în multe zone a început să ningă, iar meteorologii au emis avertismente de vreme rea.

Șoferi! Nu plecați la drum fără să curățați zăpadă și gheață de pe camion

În aceste condiții, le recomandăm șoferilor să verifice camionul și să-l curețe de zăpadă sau gheață, dacă este cazul, înainte de plecarea în cursă, mai ales că în Europa au avut loc zilele acestea incidente cauzate de gheața desprinsă de pe acoperișul camioanele care rulau pe autostradă.

Înainte de plecarea în cursă, șoferii profesioniști trebuie să verifice dacă vehiculul corespunde din punct de vedere tehnic și dacă nu reprezintă un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Asta înseamnă că aceștia au obligația inclusiv să curețe zăpadă și gheață de pe camion și semiremorcă.

În cazul în care nu faceți acest lucru riscați amenzi și puncte de penalizare.

Spre exemplu, în Germania, amenda pentru gheață și zăpadă pe camion este de 80 de euro și un punct de penalizare pe carnet. În cazul în care din această cauză se produce și un accident amenda minimă este de 120 de euro. În funcție de gravitatea incidentului se poate ajunge la sume mult mai mari și chiar o pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani.

De asemenea, le recomandăm celorlalți participanți la trafic să păstreze o distanță de siguranță mai mare, dacă rulează în spatele unui camion, bucățile de zăpădă și gheață care se desprind de pe camion putând cădea în spate la 20 – 50 de metri.

VEZI ȘI: De la 1 ianuarie, mai multe autostrăzi din Spania pot fi utilizate fără taxă

Celor cu dare de mână le recomandăm instalarea unor sisteme speciale de încălzire a plafonului semiremorcii pentru îndepărtarea zăpezii și gheții. În cazul în care nu vreți să investiți într-un astfel de sistem, îndepărtarea zăpezii și a gheții trebuie făcută manual.

Asigurați-vă că aveți în camion toate cele necesare pentru a face acest lucru și în același timp nu urcați niciodată pe semiremorcă fără să vă asigurați cu o coardă.

Conform unui raport ADAC Truckservice cauza cea mai frecventă a accidentelor în rândul șoferilor, în perioada de iarnă, este alunecarea de pe scară sau de pe plafonul semiremorcii în timpul operațiunilor de curățare. Așa că asigurați-vă suplimentar pentru ca operațiunea să se desfășoare în siguranță.

Dacă totuși se ajunge la un incident din această cauză, șoferul are obligația să asigure locul incidentului pentru a evita producerea altor accidente, să anunțe poliția și dacă este cazul alte forțe de intervenție.

În Germania, șoferul nu are voie în nicio condiție să părăsească locul accidentului până când nu are permisiunea poliției, pedeapsa putând ajunge în acest caz la 3 ani de închisoare.

Așadar, aisgură-te la plecare că nu pui în pericol ceilalți șoferi de pe drum și curăță-ți camionul de zăpadă și gheață.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.