Pachet de MobilitatePatronate și sindicate

Șoferii profesioniști europeni cer votarea unui Pachet de Mobilitate echitabil

Șoferii europeni de camion și autocar le cer deputaților europeni din Comisia de Transport și Turism a Parlamentului European (TRAN) să voteze pe 10 ianuarie 2019 un Pachet de Mobilitate echitabil.

Votul Comisiei TRAN pe Pachetul de Mobilitate va avea un impact major asupra programului de condus și odihnă al șoferilor de camion și autocar din toată Europa, asupra salariilor acestora și siguranței tuturor utilizatorilor rutieri din Europa.

Șoferii profesioniști europeni cer votarea unui Pachet de Mobilitate echitabil

Înainte de acest vot, Federația Europeană a Lucrătorilor din Transport (ETF), la care Sindicatul Lucrătorilor din Transport (SLT) din România este afiliat, îi invită pe europarlamentari să respecte normele în vigoare ale Uniunii Europene privind timpul de conducere și odihnă.

Numai astfel pot garanta condiții de securitate și muncă echitabile pentru milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, spune ETF.

În condițiile în care 2019 este an cu alegeri europarlamentare, ETF este hotărâtă să informeze publicul cu privire la modul în care au votat deputații europeni în privința Pachetului de Mobilitate.

Având în plus acestă presiune, vor alege aceștia în favoarea siguranței și condițiilor corecte de muncă sau își vor risca fotoliile de europarlamentari pentru următorul mandat? Rămâne de văzut!

ETF și sindicatele sale afiliate din întreaga Europă solicită ca deputații europeni să respingă orice reformă care înseamnă timpi de conducere mai lungi.

VEZI ȘI: Daimler Trucks, lider pe piața europeană de camioane medii și grele în 2018

Aceștia trebuie, de asemenea, să reafirme că șoferii își petrec repausul săptămânal normal într-un loc adecvat, nu în cabina camionului, și clarifică din punct de vedere juridic că șoferii care lucrează în străinătate trebuiesc plătiți cu salariile țărilor Uniunii Europene în care lucrează.

Mai jos, câteva din acțiunile organizate de ETF și sindicatele afiliate începând cu 7 ianuarie 2019.

Proteste și acțiuni de informare la frontierele Belgiei
Sindicatele belgiene BTB/UBT și ACV Transcom au organizat pe 7 ianuarie 2019 acțiuni de protest și informare cu pliante a mii de șoferi de camion și autocar la frontierele Belgiei, care expun chestiunile în legătură cu votul următor al Parlamentului European.

Șoferii europeni de camion și autocar cer votarea un Pachet de Mobilitate echitabil

În Meer, au fost blocate total drumurile de acces spre autostrada E17 care leagă Anvers și Rotterdam, în Rekkem, pe autostrada E17 care leagă Belgia de Franța și în zonele de parcare din Zonhoven și în Maasmechelen.

Deputații europeni Kathleen van Brempt și Agnes Jongerius s-au alăturat acțiunii pentru a-și arăta sprijinul.

Acțiuni de informare în portul Genova și alte 10 orașe din Italia
Cei 1300 de șoferi de camion care au trecut prin portul Genova și prin zonele de parcare din jurul acestuia au fost informați prin intermediul pliantelor despre riscurile în cazul în care deputații europeni vor ajunge la un compromis pe tema Pachetului de Mobilitate.

Activiștii din sindicatele italiene FILT CGIL, FIT CISL și UILTRASPORTI au pregătit pliante în italiană și alte cinci limbi din Europa de Est, pe care le-au distribuit șoferilor.

Unele propuneri venite din partea transportatorilor est-europeni spun că ar trebui să lucreze timp de 3 săptămâni cu doar două zile de odihnă (în loc de 2 săptămâni, cu 3 zile odihnă în conformitate cu normele actuale).

VEZI ȘI: ATMB: ”O singură piață fără granițe, dar nu pentru transportatorii români de mărfuri!”

Pe 9 ianuarie, sindicatele italiene vor avea noi acțiuni de informare a șoferilor din zona Milano, Torino, Veneția, Genova, Bologna, Florența, Ancona, Roma, Napoli și Bari.

Porturile și supermarket-urile poloneze au învățat despre pericolul Pachetului de Mobilitate
Sindicatul polonez NSZZ Solidarność a tras un semnal de alarmă asupra oboselii șoferilor profesioniști, care ar putea fi accentuată de un Pachet de Mobilitate neechitabil.

Sindicaliștii au vorbit cu șoferii de camion în terminalele de containere din Gdynia și Szczecin și au afișat postere în autobuze locale și interurbane.

Ei au mers, de asemenea, la supermarketuri pentru a vorbi direct cu publicul despre votul viitor. La urma urmei, pasagerii și ceilalți utilizatori ai drumurilor sunt, de asemenea, în pericol dacă noile reguli obligă șoferii să lucreze mai mult fără să se odihnească.

“Este vital ca toată lumea să știe despre ce ar putea vota deputații europeni”, spune ETF.

Mesajele au fost duse la Victoria Coach Station
Nu numai șoferii de camion vor fi afectați de votul Pachetului de Mobilitate. Șoferii de autocar care fac curse internaționale ar urma să lucreze mai multe ore și să se odinească mai puțin în cazul în care deputații europeni vor face pe 10 ianuarie 2019 un compromis. Acesta ar fi un real pericol pentru pasageri.

VEZI ȘI: UNTRR protestează la Bruxelles pe 10 ianuarie 2019 împotriva Pachetului de Mobilitate 1

Sindicatul Unite the Union a mers la stația Victoria Coach din Londra pentru a informa șoferii și pasagerii despre viitorul vot și ce ar putea însemna acesta pentru siguranța rutieră în Europa.

Călătorii și șoferii din Suedia au aflat despre pericolul unui Pachet de Mobilitate neechitabil
Pe 8 ianuarie 2019 au avut loc acțiuni de informare în mai multe locații din sudul Suediei, zona Stockholm și nordul Suediei. Sindicatul local a informat șoferii și călătorii despre votul de joi și ce vor vota deputații europeni.

Șoferii europeni de camion și autocar cer votarea un Pachet de Mobilitate echitabil

Europa toată iese în stradă
Multe acțiuni de informare sunt conduse de membrii ETF la frontierele naționale, în zonele de parcare și în terminalele de autocare. Sindicatele din Olanda, Norvegia, România, Spania și-au confirmat și ele participarea.

Demonstrație la frontiera franco-italiană
Pe 9 ianuarie, lucrătorii și sindicaliștii vor opri șoferii care trec prin punctul de frontieră Ventimiglia dintre Italia și Franța, pentru a le explica acestora despre votul care ar urma să fie dat de deputații europeni și ce ar putea înseamna asta pentru utilizatorii drumurilor.

Delegația ETF va fi prezentă la Parlamentul European
O delegație internațională a ETF-ului va participa la votul din Parlamentul European.

Din aceeași categorie...

Back to top button