EconomicPatronate și sindicateȘtiri

[VIDEO] Soferii profesionisti continua protestul in Franta

Disputa dintre soferii profesionsti si companiile de transport din Franta se afla in impas, dupa ce reprezentantii companiilor de transport nu au venit la intalnirea de ieri, 22 ianuarie 2015. In aceste conditii, soferii de camion din Franta, au hotarat sa continuie protestul inceput duminica, 18 ianuarie 2015.

In conflictul declansat intre cele doua parti a intervenit si Guvernul francez, care, asa cum v-am anuntat in relatarile anterioare, a invitat sindicatele soferilor profesionisti si reprezentatii companiilor de transport la discutii, pentru a gasi o solutie la aceasta situatie. Reprezentantii companiilor de transport si logistica nu au dat curs invitatie venite din partea Guvernului, invocand lipsa de noi elemente, astfel ca, situatia este neschimbata de la declansarea protestului.

De altfel, Manuel Valls, Ministrul Transporturilor din Franta, s-a aratat nemultumit de faptul ca, principalele asociatii de transport (FNTR, TLF si UNOSTRA Otre) au refuzat participarea la intalnirea organizata de Guvern, in incercarea de a media acest conflict. Pe de alta parte, principalele sindicate ale soferilor de camion, Confédération générale du travail (CGT), Force ouvrière (FO), Confédération française des travailleurs chrétiens (CFTC) si Confédération française de l’encadrement – Confédération générale des cadres (CFE-CG) au solicitat o intalnire cu ministrul Valls.

Va amintim ca, principalul punct de conflict dintre cele doua parti este cresterea salariala. Sindicatele reunite ale soferilor profesionisti francezi, au cerut o crestere salariala de 100 euro, reprezentand 5% din venitul actual, in timp ce companiile de transport au fost dispuse sa acorde intre 1% si 2%, sustinand ca faza economica actuala nu permite sa oferim mai mult. In plus, pe langa cerintele salariale, sindicalistii vor renegocierea conditiilor de pensionare, o mai buna protectie sociala precum si al treisprezecelea salariu. Pana acum, negocierile dintre cele doua parti au esuat, fapt pentru care, soferii profesionisti francezi se afla in a cincea zi de protest.

In ceea ce priveste situatia de pe drumuri, aceasta ramane blocata cu exceptia camioanelor care transporta alimente catre magazine sau depozite logistice, conform declaratiilor sindicatelor. Pe principalele autostrazi din Franta, autoritatile au raportat peste 11 kilometri de camioane. Una din zonele cele mai afectate de blocaje este Lille si localitatile din apropierea granitei cu Italia.

Pe cei care urmeaza sa intre in Franta ii sfatuim sa verifice rezerva de combustibil, alimentarea in statiile de benzina franceze fiind aproape imposibila pe principalele rute. De asemenea, datorita blocajelor formate de camioane, anumite rute, precum cea spre Port Calais sa fie deviate.

Din aceeași categorie...

Back to top button