Bus

Solaris introduce noi sisteme de siguranță pe gama de autobuze Urbino

Producătorul polonez de autobuze și autocare Solaris introduce noi sisteme de siguranță pe gama de autobuze Urbino, pregătindu-se pentru a îndeplini viitoarele cerințe europene de siguranță.

Coform acordului semnat de Consiliul European, din 2022, toți producătorii vor fi nevoiți să introducă o mulțime de sistem de siguranță standard pe vehiculele pe care le comercializează.

Solaris introduce noi sisteme de siguranță pe gama de autobuze Urbino

Acum, Solaris a anunțat primul pas pentru respectarea noilor reglementări. Conform polonezilor, autobuzele din gama Urbino vor fi echipate cu noul pachet denumit ADAS (Advanced Driver Assistance Systems, sisteme avansate de asistență a șoferului).

În săptămânile următoare, Solaris va introduce sistemul denumit Collision Mitigation System (sistem de prevenire şi frânare în caz de coliziune).

Noul sistem va miza pe un radar integrat în partea superioară a cabinei care detectează un posibil impact din față și care va trimite o comandă către sistemul de frânare. Astfel, autobuzul va scădea rapid vitea de deplasare și daunele provocate în cazul unui accident frontal.

Această soluție a fost deja introdusă în autocare, iar de acum va fi disponibilă și pe autobuzele din orașe. Un lucru special pe care inginerii l-au avut de făcut a fost calibrarea acestuia întrucât, spre deosebire de autocare, autobuzele Urbino (la fel ca toate celelalte) nu vin cu centuri de siguranță pentru pasageri. Astfel, o frânare bruscă ar putea accidenta pasagerii de la interior, iar o frânare prea ușoară ar putea produce daune mai mari în cazul unui impact.

VEZI ȘI: Autobuzul 100% electric eCitaro va fi prezentat în premieră în București, Iași și Cluj-Napoca

Cel de-al doilea sistem pregătit de Solaris se numește MobilEye Shield+ și va anunța șoferul cu privire la utilizatorii vulnerabili ai drumurilor aflați în apropierea vehiculului în cazul în care aceștia se află în unghiurile moarte. Sistemul va emite semnale acustice și vizuale în cazul în care există pietoni sau bicicliști la o distanță mai mică de 80 de cm de autobuz.

Tot acest sistem va ajuta șoferul autobuzelor Urbino în momentul în care va schimba benzile de mers, dar va fi capabil să identifice semnele rutiere și să-l avertizeze pe acesta cu privire la viteza maximă pe sectorul de drum pe care circulă.

În ceea ce privește vizibilitatea în spate, Solaris a pregătit camere video care proiectează imaginile pe cele două ecrane de la interior.

Camerele video nu doar că vin cu un unghi mult mai bun în ceea ce privește vizibilitatea, dar sporesc siguranța în condiții dificile precum vreme cu ceață sau ploaie (acestea nu se vor aburi și vor oferi aceeași claritate a imaginii indiferent de vremea de afară).

Din aceeași categorie...

Back to top button