BusTop News

Soluție retrofit de panouri solare pentru autobuze electrice

Pepper motion și Sono Motors au pus bazele unei colaborări pentru a integra o soluție retrofit de panouri solare pentru autobuze electrice.

Ca parte a acestei colaborări, un Mercedes-Benz Citaro C1 electrificat cu tehnologia Pepper motion va fi echipat cu o versiune personalizată de panouri solare Sono Motors – Solar Bus Kit. Prin urmare, acesta va fi primul autobuz electric echipat cu tehnologia fotovoltaică Sono Motors.

Soluție retrofit de panouri solare pentru autobuze electrice

„Ideea de a instala suplimentar panouri solare direct pe autobuze electrice susține filozofia noastră corporativă de a oferi sisteme de propulsie cu eficiență energetică maximă pentru un sector al vehiculelor comerciale și mai sustenabil”, spune Andreas Hager, CEO al Pepper motion.

Curentul de încărcare obținut de la cele 14 panouri solare este introdus în rețeaua de joasă tensiune (24 V) de la bordul autobuzului. Acest lucru înseamnă că energia solară nu este utilizată direct pentru propulsie, ci pentru alimentarea sistemului de aer condiționat și a altor dispozitive auxiliare. Acest lucru reduce sarcina asupra bateriei de înaltă tensiune și a convertorului DC/DC, ceea ce ar putea duce la timpi de funcționare mai lungi, la mai puține cicluri de încărcare și la un cost total de proprietate mai mic.

Soluție retrofit de panouri solare pentru autobuze electrice

Puterea totală a panourilor solare instalate pe vehicul se ridică la aproximativ 1,3 kWp (kilowați de vârf).

Pe o perioadă de doi ani, vor fi colectate și evaluate datele reale privind randamentele energetice soluției cu panouri solare și datele de consum ale componentelor conectate la bateria de 24 V.

VEZI ȘI: Otokar va livra 12 autobuze electrice e-Kent în orașul Mogoșoaia

Autobuzul va intra în faza de testare pe drumurile publice la clienți desemnați încă din decembrie 2022. Rezultatele inițiale ale testelor pe teren și ale analizei datelor nu sunt așteptate decât cel mai devreme în primul trimestru al anului 2023.

Energie generată de sistemul de panouri solare integrate

Modulele fotovoltaice instalate pe autobuz de către Sono Motors îndeplinesc, de asemenea, cele mai înalte standarde în ceea ce privește designul. Acestea sunt proiectate special pentru utilizarea în vehicule, sunt semi-flexibile și foarte eficiente.

Integrarea electrică a panourilor solare este asigurată de unitate centrală de urmărire a punctului de putere maximă (MCU) a Sono Motors, dezvoltată pentru cerințele speciale ale utilizării vehiculelor.

Soluție retrofit de panouri solare pentru autobuze electrice

Controlerul de încărcare fotovoltaică cu mai multe canale are un algoritm inteligent care optimizează randamentul energetic al modulelor solare. Acest lucru are ca rezultat o eficiență ridicată de urmărire și conversie în condiții de schimbare rapidă a luminii solare. Transmiterea fiabilă a datelor solare de la MCU la server este asigurată prin intermediul unității telematice dezvoltată de Pepper motion.

Cei de la Sono Motors sunt convinși că primul autobuz electric cu panouri solare este o mare realizare pentru viitorul transportului public. Sono Motors și pepper motion își propun să accelereze tranziția către vehiculele cu emisii zero.

Din aceeași categorie...

Back to top button