ȘtiriTop News

Companiile din România fac 32% din operațiunile de cabotaj din Spania

Conform unui studiu guvernamental prezentat de asociația FENADISMER, companiile de transport înregistrate în România sunt responsabile pentru 32% dintre operațiunile de cabotaj din Spania.

FENADISMER este un susținător declarat al Pachetului Mobilitate și consideră că prezența flotelor din estul Europei reprezintă o concurență nedreaptă pentru transportatorii spanioli.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Conform studiului despre transportul internațional rutier de marfă pregătit anual de Ministerul de Transport, companiile estice sunt responsabile pentru aproape o treime din cursele având ca origine sau destinație Spania.

În ce privește mărfurile importate în Spania, flotele din Europa de Est transportă 28% din total, cu o creștere semnificativă pentru companiile din România și Lituania. Exporturile spaniole sunt controlate în proporție de 27% de estici, cu o mare prezență a companiilor din Lituania, care se clasează înaintea celor din România și Bulgaria.

FENADISMER susține că prezența flotelor din Est este disproporționată față de schimburile comerciale cu aceste țări. Acest lucru este o dovadă clară a funcționării companiilor de tip letter box, care sunt înregistrate într-o țară doar pentru a beneficia de taxele și costurile cu salariile mai mici, dar fără activitate reală în acea țară.

VEZI ȘI: Amenzi pentru depășirea termenelor de plată în transporturi, în Spania

Potrivit studiului, prezența masivă a transportatorilor de la celălalt capăt al UE nu se face simțită doar în cursele internaționale, ci și în transportul național. Aici se remarcă firmele din România, care sunt responsabile pentru 32% dintre operațiunile de cabotaj efectuate în Spania. Companiile românești au înregistrat anul trecut o creștere de 31%, depășind companiile din țara vecină Portugalia.

Din aceste motive, FENADISMER insistă ca Guvernul să aprobe cât mai curând posibil transpunerea regulilor prevăzute de Pachetul de Mobilitate în legislația spaniolă. Asociația nu este atât de interesată de întoarcerea camioanelor în țara de origine la 8 săptămâni, cât de noile reguli privind detașarea șoferilor, care presupune creșterea salariilor șoferilor și implicit a costurilor companiilor din Est.

Din aceeași categorie...

Back to top button