Spania: Companiile din estul Europei sunt mai puțin prezente în transportul rutier

Companiile din estul Europei au avut în 2021 o cotă parte de 18% în transportul rutier de marfă din Spania, față de 28% în 2019.
Noul regulament privind circulația șoferilor între țările Uniunii Europene inclus în Pachetul de Mobilitate aprobat în iunie 2020 a început să dea roade la un an după publicarea sa, în ciuda faptului că majoritatea reglementărilor sale au intrat în vigoare în 2022.
Unul dintre obiectivele principale ale regulamentului a fost lupta împotriva așa-numitelor companii tip cutie poștală, prin solicitarea ca șoferii de transport internațional (inclusiv operațiunile de cabotaj) să primească salariul minim al țării în care se efectuează transportul.
Asociația FENADISMER a analizat cel mai recent Studiu privind transportul internațional de mărfuri întocmit de Ministerul Transporturilor din Spania, care arată o scădere a activității pe teritoriul țării pentru companiile din estul Europei.
VEZI ȘI: Comisia Europeană ignoră lipsa tahografelor inteligente de a doua generație
Mai concret, în anul 2021, la importurile rutiere de mărfuri către Spania, flotele din țările est-europene au transportat 18% din total, față de cele 28% în 2019. Semnificative au fost scăderile camioanelor înmatriculate în România (-20%) și Bulgaria (-15%). Totuși, companiile de transport poloneze și lituaniene au înregistrat creșteri de 16%, respectiv 6%.
În ceea ce privește exporturile spaniole, în 2021 flotele țărilor din Est au controlat 17% din totalul mărfurilor transportate, cu 10 puncte procentuale mai puțin decât în 2019. Din nou, prezența companiilor românești a fost cea mai afectată (-25%). Companiile din Lituania au avut o activitate redusă cu 15%, dar cele din Polonia au crescut cu 6%.
Cei care au beneficiat cel mai mult de reducerea prezenței flotelor de transport ale țărilor estice în exporturile și importurile iberice au fost transportatorii spanioli, a căror pondere a crescut la 67% la exporturi și 66% la importuri.
O situație similară s-a înregistrat și în transportul intern în Spania (cabotaj). Scăderea semnificativă a flotelor din țările est-europene a permis companiilor portugheze să recupereze locul 1 în clasamentul companiilor străine care operează în Spania, cu o cotă de piață de 32%. Urmează România (15%), Polonia (14%) și Bulgaria (12%).