In Focus

Spania introduce declarația de detașare pentru șoferii de camion străini

Guvernul spaniol a adoptat o ordonanță de urgență prin care a introdus declarația de detașare internațională a lucrătorilor, inclusiv a șoferilor de camion.

Pe 26 mai 2017, guvernul spaniol a adoptat o ordonanță de urgență care pune în aplicare legislația comunitară privind detașarea internațională a lucrătorilor, inclusiv a șoferilor de camion.

Spania introduce declarația de detașare pentru șoferii de camion străini

Textul ordonanței de urgență 9/2017 introduce în Spania o serie de obligații pe care trebuie să le respecte companiile de transport străine care detașează personal, pe baza Directivei 2014/67/UE respectiv și Directivei 96/71/CE. Obligațiile vizează inclusiv transportul rutier.

Conform Assotir, textul ordonanței trebuie să fie îmbunătățit deoarece nu este clar dacă obligațiile se aplică numai șoferilor de camion care efectuează cabotaj, sau se aplică și celor care efectuează transport internațional, cu încărcare și descărcare în Spania.

Iată mai jos cîteva din obligațiile pe care le introduce ordonanța.

Înainte de detașarea lucrătorilor, indiferent de durata acesteia, angajatorii care nu au sediu în Spania vor trebui să raporteze numele angajaților lor, prin completarea formularelor electronice corespunzătoare de pe site-ul dedicat în acest scop.

VEZI ȘI: Austria a schimbat formularul de detașare a lucrătorilor străini

Notificarea trebuie să conțină toate informațiile necesare despre companie și serviciile care urmează să le efectueze în Spania (când, unde și cum).

Angajatorul trebuie să desemneze un reprezentant sau un punct de contact în Spania, pentru orice inspecție cerută de autoritățile spaniole.

Legislația nu se aplică șoferilor de camion independenți care conduc propriul vehicul.

În prezent, site-ul unde trebuiesc înregistrate electronic declarațiile de detașare nu este momentan funcțional.

Din aceeași categorie...

Back to top button