Știri

Spania: Reducere puternică a termenelor de plată în August

Datele din luna august privind plățile din sectorul de transport rutier din Spania arată o reducere puternică a termenelor de plată către transportatori față de lunile precedente.

Raportul, realizat lunar de asociația Fenadismer, arată că pentru prima dată numărul firmelor la care se face încărcarea și al intermediarilor care nu respectă legislația privind delinctele de plată a scăzut sub 50%.

Spania: Reducere puternică a termenelor de plată în August

În octombrie 2021 a fost aprobat prin lege în Spania noul sistem care sancționează nerespectarea termenelor de plată în sectorul de transport rutier de marfă cu amenzi de până la 6.000 de euro, sau până la 30.000 de euro pentru recidiviști.

Pe parcursul ultimelor luni s-a remarcat o evoluție pozitivă a termenelor de plată către transportatori. În august s-a înregistrat o reducere puternică a termenelor de plată, care au ajuns în medie de 64 de zile, față de 75 de zile în luna anterioară. Astfel, termenul mediu se apropie foarte mult de cel maxim specificat de lege.

VEZI ȘI: Interdicție de circulație pentru camioane între Sterzing și Brenner, pe 3 și 26 octombrie

Aceasta se traduce printr-o reducere semnificativă a numărului de firme și intermediari care nu respectă legislația privind întârzierea plăților. Astfel, procentul firmelor și intermediarilor cu delicte de plată a scăzut la 48%.

Totuși, 36% dintre clienții companiilor de transport au făcut plata la peste 90 de zile, iar 17% la mai mult de 120 de zile și până la 6 luni. În ceea ce privește mijloacele de plată utilizate cel mai frecvent la plata serviciilor de transport, acestea continuă să fie, în ordine, transferul bancar (71%), urmat de confirmarea de plată (23%), biletul la ordin (5%) și cecul (<1%).

Fenadismer preconizează că această îmbunătățire nu este una temporară, dar că este necesară continuarea acțiunilor serviciilor de inspecție pentru a realiza respectarea și aplicarea deplină a legislației.

Din aceeași categorie...

Back to top button