Spania renunță la taxa de drum pe alte două autostrăzi

Spania renunță la taxa de drum pe alte două autostrăzi
Spania va renunța din toamnă la taxa de drum pe 474 de kilometri de pe două autostrăzi catalane, AP-7 și AP-2, frecventate des de cei care merg spre Franța.

Ministrul de Transport din Spania, Jose Luis Abalos, a confirmat că taxa de drum pe alte două autostrăzi, AP-7 (ce leagă Tarragona de La Junquera) și AP-2 (ce leagă Zaragoza de El Vendrel), va fi eliminată începând de la 1 septembrie 2021.

Spania renunță la taxa de drum pe alte două autostrăzi

Ambele autostrăzi sunt caracterizate de un trafic comercial intens, direcționat în special spre Franța. Eliminarea taxelor de drum se face deoarece contractul de concesiune a autostrăzii va expira, iar Guvernul nu vrea să îl prelungească, deși nu este clar cum se va finanța întreținerea drumurilor.

Nu este prima dată când Guvernul spaniol elimină taxa de drum pe o secțiune de autostradă pe care a expirat contractul de concesiune. La finalul lui 2018, autostrada AP-1 dintre Burgos și Armiñón a fost liberalizată, iar în ianuarie 2021 AP-7 (între Alicante și Tarragona) și AP-4 (între Sevilla și Cadiz), pe o distanță totală cumulată de 652 km.

VEZI ȘI: Spania a redus vârsta minimă la care tinerii pot obține permisul de camion

Astfel, la finalul lui 2021, peste 1.000 km de autostradă din Spania vor fi liberi de taxă. În prezent, taxa de drum se încasează pe o rețea de 3.223 km. Asociația de transportatori Fenadismer a primit veste cu bucurie, declarând că ea va avea ca efect scăderea costurilor anuale cu aproximativ 1.900 de euro pe camion. În plus, transportatorii spanioli spun că eliminarea taxei va îmbunătăți siguranța și va reduce aglomerația.

Follow #infotrucker