Știri

Statul vrea ca in perioada urmatoare sa platim taxa de autostrada

Romania va impune in perioada urmatoare o taxa pe autostrazi, desi nu prea are. La capitolul “Politica in domeniul transporturilor si infrastructurii” din strategia bugetar-fiscala, la capitolul “obiective propuse” apare “introducerea taxei de autostrada”. Nu exista trecut vreun termen-limita pentru introducerea taxei, dar, cum strategia acopera perioada 2012-2014, rezulta ca in maximum 3 ani vom avea taxa de autostrada, daca cele asumate prin strategie vor fi si indeplinite.

Initial, strategia anuntata de oficialii MTI era sa se taxeze doar autostrazile construite in parteneriat public-privat, pentru ca apoi ideea sa fie extinsa si la autostrazile ce vor fi construite din bani de la buget si, ulterior, si la autostrazile deja construite. Ultima declaratie pe tema taxarii traficului pe autostrada a fost facuta de actualul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, toamna trecuta, ministrul spunand ca taxa este impusa de Comisia Europeana.

Statul vrea ca in perioada urmatoare sa platim taxa de autostrada

“Nu pentru ca cineva are placerea introducerii taxelor, este o masura europeana pe care toate statele membre au luat-o. Pentru noi, ca tara membra, este si o conditie pe care Comisia Europeana ne-a impus-o, si anume aceea de a demonstra ca dupa momentul finalizarii constructiei de autostrazi, avem fonduri pentru mentenanta acestora”, spunea Boagiu. Ministrul a mai declarat atunci ca se fac calcule pentru a se stabili valoarea pe kilometru si modalitatea de taxare.

Predecesorul sau, Radu Berceanu, spunea, in vara lui 2010, ca taxa de autostrada ar putea fi de 3-4 euro pentru 100 km si avansa anul 2011 pentru introducerea ei, lucru care inca nu s-a intamplat.

Taxa de drum nu dispare, mai mult, aceasta o sa creasca

Indiferent de varianta de taxa pe autostrada, actuala taxa de drum platita prin rovinieta nu va disparea, asa cum am fi tentati sa credem. Ba chiar statul intentioneaza sa creasca sumele pe care le incaseaza. La aceleasi capitol, unul dintre obiective este “cresterea tarifelor de utilizare a infrastructurilor de transport”.

Din aceeași categorie...

Back to top button