Studiu BAG: Operațiunile de cabotaj rutier din Germania sunt în creștere

Studiu BAG: Operațiunile de cabotaj rutier din Germania sunt în creștere
Conform unui studiu efectuat de Biroul federal pentru transportul de mǎrfuri din Germania (BAG), două treimi din operațiunile de cabotaj rutier din această țară sunt efectuate la solicitarea companiilor germane.

Studiul efectuat de BAG a pus accent pe colectarea de informații mai exacte referitoare la naționalitate, legături corporative și frecvența operațiunilor de cabotaj rutier.

Studiu BAG: Operațiunile de cabotaj rutier din Germania sunt în creștere

Studiul a relevat că în aproape 23% din cazuri, naționalitatea șoferului nu a fost identică cu țara de înmatriculare a camionului cu care se transporta marfa. Astfel, cei mai mulți șoferi erau din Ucraina sau Belarus, iar vehiculele erau înmatriculate în Polonia (62%), România (11%), Cehia și Letonia (5%).

Majoritatea clienților germani sunt companii din domeniul transportului de mărfuri și logistică (48%) și companiile din producție și comerț (30%).

O parte dintre acestea folos vehiculele filialelor deschise în alte țări pentru transportul pe terioriul Germaniei.

Un sfert dintre șoferi au declarat că operațiunile de cabotaj rutier din Germania sunt întotdeauna efectuate pentru același client și se desfășoară în mod regulat. 51% dintre respondenți au declarat că au efectuat cinci sau mai multe transporturi pe lună, 37% au declarat două până la patru operațiuni, iar 9% au avut un singur transport pe lună.

VEZI ȘI: Măsuri de fluidizare la frontiera cu Ungaria, după reluarea traficului pentru camioane

În Uniunea Europeană, Germania este țara în care cabotajul este cel mai des întâlnit. De asemenea, Germania este și singurul stat în care cabotajul a crescut an de an începând din 2007.

Vehiculele cele mai des întâlnite sunt din țările care au aderat ultimele la Uniune, iar cabotajul a crescut în 2017 cu 30,8 % comparativ cu un an în urmă. În toate celelalte țări din UE s-a înregistrat un minus de 2.6 %.

Cele mai mari companii care practică cabotajul în Germania sunt cele din Polonia. Astfel operațiunile lor au crescut cu peste 41 de procente, comparativ cu 2016, și dețin un procent de 64% din cabotajul practicat în Germania.

Pe locurile următoare se află România, Olanda și Lituania.

Conform previziunilor făcute de BAG nu vor exista schimbări semnificative pe termen scurt, iar operațiunile de cabotaj vor rămâne, probabil, o piață în creștere, întrucât prognoza actuală pe termen mediu pentru 2019 și 2020 presupune că transportul de marfă multimodal va crește.

Serviciile de transport se așteaptă să crească cu 3.1%, respectiv 2.7%, iar volumul transporturilor cu 2.3%, respectiv 2.0%.

Prognozele privind performanța transportului pentru transportul rutier de mărfuri sunt cele mai ridicate, respectiv 3.4% și respectiv 3.1%.

Follow #infotrucker