MedicalTop News

Studiu OMS: Cei care lucrează peste 55 de ore pe săptămână au un risc mai mare de deces

Un studiu efectuat de Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) şi al Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO) relevă faptul că un program de lucru intens, de peste 55 de ore pe săptămână, creşte riscul de deces cauzat de accidente vasculare cerebrale şi boli cardiace.

Conform studiului, care a cercetat anul 2016, numărul mare de ore lucrate a dus la 745.000 de decese premature. OMS şi ILO estimează că, în acel an, 398.000 de persoane au murit de atac cerebral şi 347.000 de boli de inimă, din cauză că au lucrat cel puţin 55 de ore pe săptămână.

Studiu OMS: Cei care lucrează peste 55 de ore pe săptămână au un risc mai mare de deces

Un program de peste 55 de ore de lucru pe săptămână aduce un risc cu 35% mai mare de atac cerebral şi cu 17% mai mare de cardiopatie ischemică, faţă de un program de 35-40 de ore pe săptămână.

VEZI ȘI: 1.442 de kilometri parcurși într-o zi, fără card tahograf

Studiul mai arată că, în perioada 2000 şi 2016, numărul de decese de boli de inimă cauzate de programul de lucru intens a crescut cu 42%, iar cel al deceselor de atac cerebral cu 19%.

Problema bolilor legate de muncă este mai acută la bărbaţi (72% dintre decese) şi la lucrătorii de vârstă mijlocie și înaintată.

Deși acest studiu OMS nu precizează, șoferii de camion reprezintă o categorie socială vulnerabilă la această problemă, din cauza perioadelor de lucru lungi, dar și a stilului de viață în general sedentar.

Șoferii depășesc deseori programul normal de 8 ore pe zi doar din condus, la care se adaugă operațiunile de încărcare, descărcare sau activitățile din weekend.

Din aceeași categorie...

Back to top button