Transport 4.0

Studiu Oxford: Casele de expediție vor fi înlocuite de roboți înaintea șoferilor

Activitatea expeditorilor de marfă este condamnată la dispariție, cu o probabilitate de înlocuire de către roboți de 99%

Potrivit unui studiu realizat de doi cercetători de la Universitatea Oxford, există o probabilitate de 99% ca expeditorii de mărfuri umani să fie înlocuiți de roboți. În cazul șoferilor de camion, probabilitatea este de 79%.

Automatizarea va schimba iremediabil industria de logistică. Multe dintre activitățile efectuate în prezent de oameni vor fi preluate în viitor de roboți (computere, sisteme de automatizare).

Studiu Oxford: Casele de expediție vor fi înlocuite de roboți înaintea șoferilor

Avantajele sunt clare: roboții pot munci mai mult, aproape non-stop, crescând productivitatea și reducând costurile. De asemenea, ei nu fac greșeli din cauza oboselii, cu efect în creșterea siguranței. De partea cealaltă, dezavantajul principal este reprezentat de costurile de implementare a tehnologiei.

Anumite operațiuni repetitive și de complexitate redusă pot fi efectuate deja mai rapid și mai eficient de roboți. Companiile mari de curierat folosesc doar benzi de sortare automate. Depozitele complet automatizate, cu personal uman redus la minim, sunt de asemenea tot mai des întâlnite. Activitatea de operator în depozit nici nu apare în acest studiu, putând astfel considera că practic nu va mai exista în 20-30 de ani.

Întrebarea legitimă care se pune este dacă roboții ne vor prelua locurile de muncă în viitor. De asemenea, este important și cât de repede va veni acest viitor. Un studiu al cercetătorilor de la Oxford își propune să răspundă la aceste întrebări. Noi am extras din studiu câteva dintre activitățile din sectorul de transport și logistică.

În afară de operatorii din depozite, o altă activitate condamnată la dispariție pare a fi cea de agent de expediție, cu o probabilitate de înlocuire de către roboți de 99%.

Pe de altă parte, șoferii de camion pot fi înlocuiți de sisteme automatizate în proporție de 79%. Rata este și mai mare în cazul șoferilor de autobuze și taxi: 89%.

VEZI ȘI: 25% din accidentele de pe autostradă din Germania au drept cauză nerespectarea distanței de siguranță

Și 59% dintre managerii din sectoarele de Transport, Stocare și Distribuție pot dispărea în următoarele câteva zeci de ani. În schimb, logisticienii pot fi destul de optimiști în privința viitorului locurilor de muncă: există o probabilitate de 1,2% ca inteligența artificială să preia această activitate.

Potrivit studiului, în următorii 20 de ani, 47% dintre activitățile umane vor fi automatizate. Există deci destule poziții care nu pot fi înlocuite prea curând de roboți.

Din aceeași categorie...

Back to top button