
Până în 2035, aproape toate camioanele electrice noi, inclusiv cele pentru distanțe lungi, vor fi mai ieftin de operat decât camioanele diesel, în timp ce vor avea aceeași autonomie și sarcină utilă, arată un nou studiu realizat de experții independenți TNO.
Transport & Environment (T&E), care a comandat studiul în colaborare cu Agora Verkehrswende, spune că acest lucru ar trebui să risipească îndoielile că modelele electrice vor putea egala motorina în ce privește costurile și capacitatea operațională.
Mai exact, potrivit studiului, până în 2035, 99,8% dintre camioanele electrice noi vor fi mai ieftin de deținut și de operat decât cele diesel, transportând în același timp aceeași greutate a mărfurilor pe aceeași distanță. În cele mai multe cazuri, camioanele electrice vor avea performanțe mai bune privind costul total de proprietate și mai devreme.
Micul diferență până la 100% este reprezentată de aplicațiile în care camioanele electrice vor avea nevoie de o oprire suplimentară, dincolo de ceea ce este necesar legpauza obligatorie de 45 de minute, pentru a reîncărca bateriile. Chiar și cu această oprire suplimentară, ar fi în continuare mai ieftin de cumpărat și de operat.
VEZI ȘI: Test cu Scania 25 P, primul camion electric din România
Potrivit studiului, aproape toate camioanele din Europa, mai exact 97%, parcurg mai puțin de 800 km pe zi. Această autonomie operațională va putea fi realizată în curând și de camioanele electrice, cu o încărcare intermediară a bateriilor în timpul pauzei de 45 de minute.
Iar greutatea mai mare a bateriilor este compensată prin lipsa motorului diesel și permiterea unei greutăți mai mari cu 2 tone pentru vehiculele cu emisii zero. Astfel, chiar și cele mai mari camioane electrice pentru distanțe lungi vor putea transporta aceeași greutate a mărfurilor ca și cele diesel, până în 2030.
T&E cere astfel legiuitorilor UE să permită doar vânzarea de camioane electrice, începând din 2025, cu 5 ani mai devereme decât termenul legal prevăzut acum. De asemenea, obiectivul intermediar pentru anul 2030 ar trebui crescut la o reducere a emisiilor de CO2 de 65%, față de obiectivul actual de 55%.