SigurantaTop News

Studiu: Șase cauze comune în accidentele în care sunt implicate camioane

În ultimul deceniu, numărul accidentelor fatale în care au fost implicați șoferi profesioniști a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, în zilele noastre, 15% din numărul total al deceselor cauzate de accidentele rutiere au în prim-plan un camion.

Volvo Trucks Accident Research Team a venit cu un studiu pentru a-i ajuta pe toți să înțeleagă de ce siguranța rutieră este importantă.

Studiu: Șase cauze comune în accidentele în care sunt implicate camioane

Pentru realizarea acestui studiu, constructorul a luat legătura cu mai mulți șoferi de camion care au fost implicați în accidente. Iar toți cei prezenți au putut să explice și să spună atât ce s-a întâmplat înainte de producerea accidentului, cât și după.

„Detaliile accidentelor investigate oferă informații pentru echipele de dezvoltare, astfel încât acestea să poată aduce îmbunătățiri de proiectare pentru a reduce riscul producerii acestor accidente”, a declarat Anna Theander, leaderul departamentului de cercetare al accidentelor din cadrul Volvo Trucks.

VEZI ȘI: Competiție și distracție la Romanian PRO Driver Competition 2022

„Analiza statisticilor ne spune cât de comun este fiecare tip de accident, iar propriile noastre studii aprofundate oferă detalii despre cum și de ce se întâmplă acestea”, a completat reprezentantul Volvo Trucks.

Echipa a gândit un sistem pentru a pune pe categorii accidentele. Acesta se numește Type Accidents și oferă o imagine de ansamblu asupra celor mai comune accidente în care sunt implicate și camioanele.

1. Tipul A: Accident cauzat de schimbarea direcției de mers.

Un camion își părăsește banda și/sau drumul. Acest lucru poate duce la răsturnare sau ciocnire cu un obiect. Cauze: neatenția șoferului, oboseala, sau o manevră de evitare a unui obstacol. De asemenea, acest tip de accident este frecvent în timpul iernii, când drumurile sunt alunecoase.

2. Tipul A: oliziune cu un alt camion.

CCauze: Neatenția șoferului sau conducerea la distanță prea mică față de vehiculul din față. Vizibilitatea limitată și drumurile alunecoase pot contribui și ele.

Tipul B: Coliziune cu un autovehicul venit de pe sensul opus

Acesta este principalul tip de accident care duce la deces pentru ocupanții turismului. Cauze: viteza prea mare, neatenția șoferului sau o depășire greșită sau incorectă. În majoritatea cazurilor, mașina intră pe banda camionului.

3. Tipul B: Accident într-o intersecție cu un alt autovehicul

Aceste accidente sunt cele când un camion se ciocnește de partea laterală a unei mașini care iese dintr-o intersecție. Cauze principale: incapacitatea de a ceda trecerea din cauza neatenției. Mașinile/camioanele care vin cu viteză prea mare sau vizibilitatea limitată pot contribui și ele.

4. Tipul C: Pieton angajat în traversarea străzii

Apare atunci când un pieton sau un biciclist traversează drumul în fața unui camion. Cauze: vizibilitate limitată, neatenție din partea șoferului sau slaba orientare cu privire la viteză și distanță.

5. Tipul C: Accident cu un biciclist în momentul manevrelor de virare

Apare de obicei în intersecțiile urbane când camionul virează spre partea pasagerului, iar biciclistul merge drept. Cauze: lipsa vizibilității din cabină, lipsa de înțelegere între persoana vulnerabilă și șoferul de camion care duc la o apreciere greșită a situației și a intențiilor celuilalt.

Studiu: Șase cauze comune în accidentele în care sunt implicate camioane

„Pentru fiecare tip de accident putem identifica ce caracteristici de siguranță pot fi îmbunătățite astfel încât să atenuăm sau să evităm accidentul descris de un anumit scenariu”, a completat oficialul Volvo Trucks.

Practic, cele șase situații descrise mai sus sunt cele mai comune în rândul accidentelor în care sunt implicate și camioane.

Din aceeași categorie...

Back to top button