Logistica

Studiu: Transportul combinat poate reduce emisiile de CO2 cu până la 90%

Uniunea Internațională a Transportului combinat Rutier-Feroviar (UIRR) a prezentat un studiu privind emisiile de CO2 și eficiența energetică în transportul combinat.

Conform acestui studiu, transportul combinat door-to-door actual reduce emisiile de CO2 cu 60-90%, față de un transport efectuat doar cu un camion Euro VI.

Studiu: Transportul combinat poate reduce emisiile de CO2 cu până la 90%

De asemenea, consumul de energie necesar unui transport combinat (măsurat în MJ/tkm) este cu 40-70% mai mic decât alternativa unimodală realizată cu un camion modern.

În plus, perspectiva pentru transportul combinat door-to-door este favorabilă, deoarece tehnologia necesară pentru electrificarea întregului lanț de transport este deja disponibilă.

Grație nivelului deja ridicat de electrificare, transportul combinat este capabil să utilizeze direct electricitatea provenită din surse regenerabile. Astfel, amprenta de carbon se va îmbunătăți de la sine în anii următori, pe măsură ce proporția energiei verzi în mixul energetic al țărilor va crește.

VEZI ȘI: CEO Girteka: Tarifele de transport ar putea crește cu 20-35% în Europa

Studiul comandat de UIRR a fost realizat de compania d-fine GmbH din Frankfurt, care a analizat 10 lanțuri de transport reale. Metodologia s-a bazat pe calculatoarele de emisii de carbon existente, precum și pe mixul energetic al țărilor afectate din anul 2020.

Un studiu similar a fost realizat și în 2003. În acel moment, reducerea de emisii de CO2 obținută de transportul combinat era în medie de 45%.

Din aceeași categorie...

Back to top button