Știri

Submarin cu trei tone de cocaină capturat în apele teritoriale ale Spaniei

Un submarin ce transporta trei tone de cocaină în valoarea de peste 100 de milioane de euro a fost capturat în apele teritoriale ale Spaniei.

Pentru a transporta drogurile către zonele de interes, rețelele de traficanți apelează la cele mai inedite metode, de la disimularea narcoticelor în diferite obiecte, până la transportul lor cu diferite vehicule sau vase, inclusiv cu submarine, așa cum a fost cazul celui capturat în Spania.

Submarin cu trei tone de cocaină capturat în apele teritoriale ale Spaniei

La câteva zile după capturarea submarinului ce transporta trei tone de cocaină în largul coastei Spaniei, autoritățile spaniole au dat mai multe detalii cu privire la acestă acțiune spectaculoasă.

„O operațiune internațională a localizat un submarin de aproximativ 20 de metri lungime în apropiere de plaja Hio din provincia Pontevedra”, au declarat surse judiciare presei spaniole.

Pentru a opri narco submarinul, la operațiunea internațională au participat 240 de agenți de poliție din Spania, Portugalia, Marea Britanie, Statele Unite și Brazilia, a declarat prefectul regional Javier Losada din Azpiazu.

Capturat în largul coastei regiunii Galiția, în nord-vestul Spaniei, narco submarinul a reușit să traverseze neobservat apele oceanului Atlantic. Ajutată de scafandri, poliția spaniolă a avut nevoie de trei zile pentru a salva și apoi transporta submarinul ​​în portul Aldan, în apropiere de Vigo.

VEZI ȘI: Forma aprobată a Pachetului de Mobilitate creează noi oportunități, afirmă DSLV

În timpul operațiunii, doi membri ai echipajului de naționalitate ecuadoriană au fost arestați în timp ce abandonau nava. Un al treilea ocupant a „fugit” fără ca ofițerii să-l poată localiza, potrivit declarației poliției.

Originea exactă a cocainei nu a fost identificată, iar investigația continuă. O sursă apropiată anchetei a confirmat că marfa venea din America de Sud, fără a specifica și țara. Submarinul transporta aproximativ 3.000 de kilograme de cocaină, ambalată în 152 de pachete. Aceata a fost evaluată la peste 100 de milioane de euro.

Traficanții de droguri din America de Sud au început să folosească frecvent submarine pentru transportul narcoticelor încă din 2005. În general, acestea sunt construite contra-cost în pădurile din Columbia, Ecuador sau Guyana, și pot ajunge până la câteva milioane de dolari în cazul celor mai mari sau mai sofisticate.

Evenimente similare s-au mai întâmplat și în luna septembrie, în Pacific, în apropiere coastei Americii de Sud. Atunci, un submarin cu o lungime de 12 metri care transporta 5 tone de cocaină a fost capturat îde autoritățile din zonă.

Deși capturi a unor submarine similare utilizate pentru transportul narcoricelor s-au mai petrecut la nivel global, cea din apele teritoriale spaniole este prima de acest gen din Europa.

Din aceeași categorie...

Back to top button