Știri

Suedia: Emisiile provenite din traficul rutier au scăzut în ciuda creșterii acestuia

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din traficul rutier au scăzut cu 5%, arată statisticile preliminare din Suedia pentru anul 2022.

Potrivit Administrației suedeze pentru transporturi, proporția crescută de biocombustibili, eficiența energetică și electrificarea sunt cele care au compensat creșterea traficului, care a revenit la același nivel ca înainte de pandemie.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

‘Este pozitiv faptul că o mare parte din energia utilizată în traficul rutier este fără combustibili fosili și regenerabilă. În 2022, procentul a crescut de la 26% preliminar de 29%, ceea ce reprezintă un record”, spune Sven Hunhammar, director de mediu la Administrația suedeză de transport.

Acest lucru se datorează, în principal, creșterii obligațiilor de reducere a emisiilor, cu o proporție mai mare de HVO în motorină și o proporție mai mare de energie regenerabilă în benzină.

Ponderea mașinilor electrice în înmatriculările de vehicule noi a crescut de la 18 la 32%. Vehiculele plug-in hybrid și cele mild-hibrid mai eficiente din punct de vedere energetic au contribuit, de asemenea, la reducerea emisiilor. Emisiile de dioxid de carbon ale autoturismelor noi au scăzut la aproximativ 70 de grame/kilometru, în anul 2021 media fiind de 88 de grame/kilometru.

Trecerea la camioane electrice și dezvoltarea infrastructurii de încărcare

Trecerea la un parc de autoturisme electrice a atins niveluri record la sfârșitul lui 2022. Următorul pas este electrificarea camioanelor, unde trebuie dezvoltate atât vehiculele, cât și infrastructura de încărcare. Aceasta necesită condiții rapide, clare și pe termen lung, precum și o coordonare bine pusă la punct.

La 14 februarie, Comisia Europeană a propus noi obiective privind emisiile de dioxid de carbon pentru camioanele noi începând cu anul 2030. Comparativ cu nivelurile din 2019, Comisia propune reducerea emisiilor pentru vehiculele grele noi cu 45 % începând cu 2030, 65 % începând cu 2035 și 90 % începând cu 2040.

VEZI ȘI: Gama de camioane electrice Volvo Trucks pentru sectorul de construcții

Chiar și în cazul unei electrificări foarte puternice, trebuie utilizate cantități semnificative de biocombustibili pentru a îndeplini obiectivul pentru 2030, potrivit Administrației suedeze pentru transporturi.

“Administrația suedeză a transporturilor contribuie la obiectivul privind clima prin creșterea eficienței transporturilor, nu în ultimul rând prin investiții majore în infrastructura feroviară și de încărcare în zonele slab populate. Acestea sunt piese importante ale puzzle-ului, dar cea mai mare parte a ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele se află în afara mandatului Administrației suedeze de transport, spune Sven Hunhammar.

Până în 2045, nevoia de biocombustibili va fi mai mică, deoarece electrificarea va avea atunci timp să se impună semnificativ mai mult.

Din aceeași categorie...

Back to top button