Știri

Suedia restricționează circulația autotractoarelor 4×2 pe timpul iernii

Suedia vrea să introducă noi reguli privind circulația combinațiilor formate din autotractoare 4×2 și semiremorci pe timpul iernii, pentru a reduce riscul de accidente.

Propunerea, care a fost deja înaintată și către Uniunea Europeană, ar urma să se aplice în perioada 1 Decembrie – 31 Martie. Suedezii sunt de părere că autotractoarele 4×2 folosite în așa-zisele ”combinații europene” sunt mult mai predispuse la accidente pe timpul iernii, în special în cele ca rezultat forfecarea celor două vehicule.

Suedia restricționează circulația autotractoarelor 4x2 pe timpul iernii

”În ultimii ani, am văzut câteva accidente serioase în care au fost implicate autotractoarele scurte cu semiremorcă. De aceea, atât guvernul, cât și industria de transport, doresc să vadă reguli mai stricte”, spune Ministrul Infrastructurii, Tomas Eneroth.

Riscul de forfecare este mai mare în condiții de iarnă, când aderența dintre asfalt și anvelope este insuficientă. O măsură de prevenție este cerința ca aceste combinații să aibă suficientă presiune pe axa motoare.

VEZI ȘI: Amendă de 5.700 de euro, în Suedia, pentru nereguli privind detașarea șoferilor

Pentru a putea circula în Suedia pe timp de iarnă, combinațiile cap tractor 4×2 – semiremorcă vor trebui să respecte una dintre următoarele două condiții:

  • cel puțin 25% din masa totală a combinației să fie distribuită pe axa motoare, sau
  • sarcina totală pe roților remorcii să nu depășească de mai mult de 1,5 ori sarcina totală pe axele capului tractor.

În afară de creșterea siguranței, măsura ar trebui să aibă ca efect și o mai bună fluență a traficului. Notificarea Comisiei Europene este o cerință înainte ca guvernul suedez să poată aproba noul regulament.

Din aceeași categorie...

Back to top button