Stiai ca

Super Truck 2, prototip cu numeroase inovații de eficiență

Cum ar putea arăta camioanele în viitor? Cel mai recent răspuns este Super Truck 2, un concept demonstrativ cu numeroase soluții inovatoare.

Super Truck 2 este rezultatul unei colaborări între producătorul de camioane Peterbilt, Departamentul american de Energie și producătorul de motoare Cummins. Obiectivul programului a fost o creștere de peste 100% a eficienței în operațiunile pe distanțe lungi.

Super Truck 2, prototip cu numeroase inovații de eficiență

În primul rând, avem o cabină extrem de aerodinamică. S-a renunțat la orice componentă inutilă, inclusiv la oglinzi sau ușa de pe partea stângă, și s-au montat camere video și un parbriz extrem de rotunjit. Designul aerodinamic este completat cu un set complet de deflectoare, care acoperă inclusiv cele două axe motoare.

Capul tractor a fost însoțit la prezentarea oficială de o semiremorcă dedicată, de asemenea cu aerodinamică optimizată, produsă de Great Dane. Aceasta utilizează panouri ușoare din fibră de carbon, iar pe plafon sunt montate panouri solare.

În plus, Super Truck 2 vine cu unele inovații absolute. Un exemplu este garda la sol activă, care se coboară automat peste o anumită viteză, pentru a scădea coeficientul aerodinamic. De asemenea, configurația clasică 6×4 devine 6×2 la viteze mari, pentru a reduce consumul de caburant. Modul 6×4 este apoi folosit din nou la viteze mici, pentru a îmbunătăți tracțiunea.

VEZI ȘI: Chinezii au inventat volanul de camion dreptunghiular

Noutăți apar și la interior, unde avem un singur scaun, montat central, poziție care ar trebui să îmbunătățească vizibilitatea și ergonomia. În spatele cabinei avem o cabină de dormit cu pat de dimensiuni normale, dulapuri și cuptor cu microunde. Intrarea în cabină se face doar pe partea dreaptă, în spatele spațiului de condus.Super Truck 2, prototip cu numeroase inovații de eficiență

La nivelul motorizării, Super Truck 2 folosește un motor diesel Cummins X15 de 14,9 litri cu sistem mild-hybrid de 48V. Conform membrilor proiectului, toate aceste optimizări aduc o creștere a eficienței de nu mai puțin de 125%.Super Truck 2, prototip cu numeroase inovații de eficiență

Din aceeași categorie...

Back to top button