SuperBattery, o baterie inovatoare cu grafen care se încarcă în 15 secunde

SuperBattery, o baterie inovatoare cu grafen care se încarcă în 15 secunde
Start-up-ul estonian Skeleton Technologies lucrează la SuperBattery, o baterie cu grafen care s-ar încărca la capacitate maximă în 15 secunde.

Skeleton Technologies, liderul global în stocarea energiei în ultracondensatori pe bază de grafen, colaborează cu Institutul de Tehnologie Karlsruhe pentru a finaliza dezvoltarea SuperBattery, o baterie inovatoare cu grafen care ar permite încărcarea mașinilor electrice în 15 secunde. Prima utilizare va fi în 2023 pe vehicule plug-in hibrid.

SuperBattery, o baterie inovatoare cu grafen care se încarcă în 15 secunde

Grafenul este varianta bidimensională a grafitului și este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală, fiind cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut.

Cu noua baterie s-ar rezolva astfel cele mai mari probleme ale vehiculelor electrice: timpi mari de încărcare a bateriei, autonomie limitată și durată mică de viață a bateriei.

Noua baterie este din grafen, un material patenetat și care este folosit de cei de la Skeleton Technologies și în ultracondensatori. În plus, sunt utilizate și alte materiale dezvoltate împreună cu Institutul Tehnologic din Karlsruhe.

SuperBattery nu este un ultracondensator și nici o baterie cu litiu-ion, ci este un tip complet nou de baterii care îmbină tehnnologiile din cele două. Avantajul este că se încarcă în doar câteva secunde, are o durată de viață mai mare și oferă o autonomie crescută.

VEZI ȘI: Peste un sfert dintre transporturile în regim de cabotaj din Germania sunt ilegale

Totuși, SuperBattery nu poate înlocui bateriile actuale de pe mașinile electrice, ci ar veni ca o completare a acestora. Avantajul acestei baterii este că are o capacitate de încărcare de cel puțin 10 ori mai mare ca o baterie litiu-ion. Combinația dintre cele două asigură o încărcare rapidă și o durată de viață mult mai mare.

Noua baterie cu grafen nu este utilă doar în industria auto, ci poate fi utilizată și în alte sectoare industriale.

Prima utilizare a bateriei va fi pe modelele plug-in hibrid din 2023, conform celor de la Skeleton Technologies fiind deja încheiat un contract, cu o valoare de peste un miliard de euro, cu un producător important din industria auto.

Skeleton Technologies a obținut recent o nouă finanțare de 41,3 milioane de euro, start-up-ul estonian capitalizând, din 2009, peste 93 milioane de euro. Printre investitori se numără EIT InnoEnergy, FirstFloor Capital, MM Grupp și Harju Elekter.

Skeleton Technologies și-a triplat vânzările comparativ cu anul trecut. Conform declarațiilor proprii, compania are comenzi pentru ultracondensatorii dezvoltați în valoare de peste 150 de milioane de euro.

Follow #infotrucker