Știri

Suspectați pentru fraudarea cursurilor de reînnoire a CPC-ului

Poliția din Italia a pornit o investigație în care mai mulți șoferi de camion precum și managerii a două școli de șoferi sunt suspectați de fraudarea cursurilor de reînnoire a CPC/CQC (Certificat de Pregătire Continuă).

Conform publicației italiene Trasporto Europa, mecanismul de fraudare a cursurilor de reînnoire a CPC-ului (Certificat de Pregătire Continuă) era unul simplu. Cei care erau responsabili pentru cursurile de perfecționare obligatorii pentru reînnoirea CPC-ului marcau șoferii de camion ca prezenți la aceste cursuri, deși aceștia nu au participat niciodată la aceste cursuri obligatorii.

Poliția Rutieră a verificat registrul de prezență al șoferilor la cursuri, descoperind astfel frauda. În urma celor constatate, poliția a început anchetarea a 20 de șoferi de camion suspectați ca nu s-au prezentat în cadrul cursurilor obligtorii precum și a managerilor a două scoli de șoferi din Rovigo. Cei din urmă sunt acuzați de fals în acte publici.

Auditul efectuat de poliție a fost unul vizual, adică, agenții au stat în fața mai multor școli de șoferi în perioada februarie 2016 – iunie 2016, monitorizându-i pe cei care veneau și ieșeau de la orele de curs.

La final, au comparat înregistrările video cu lista de prezență a școlilor, descoperind că la două din cele opt școli de șoferi monitorizate doar jumătate din numărul șoferilor de camion de pe lista de prezență au participat efectiv la cursurile de pregătire obligatorii pentru reînnoirea CPC-ului.

Șoferii de camion suspectați de fraudarea reînnoirii CPC-ului le-a fost deschis dosar penal și sunt în pericol să-și piardă locul de muncă deoarece poliția rutieră le-a reținut permisul de conducere și, desigur, valabilitatea CPC-ului a fost declarată nulă.

VEZI ȘI: Ștefan Ioniță a fost numit director general interimat al CNAIR

Ancheta a început după ce Ministerul Transporturilor a cerut verificări ale cursurilor de formare profesională începând cu septembrie 2016, atunci când mii de CPC-uri au expirat, existând un risc de fraudă foarte mare. Prin urmare, este foarte posibil ca pe viitor să apară și astfel de cazuri.

Această anchetă derulată de poliția rutieră italiană poartă numele Houdini, deoarece participanții la cursurile de pregătire profesională obligatorii au dispărut în mod magic la fel ca celebrul iluzionist.

Considerați ca necesară o anchetă similară la nivelul școlilor de pregătire profesională din România? Puteți lasă un comentariu pe site sau Facebook.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button