EconomicTop News

Sute de transportatori rutieri din Lituania și-au deschis sucursale în Polonia

De la începutul anului, sute de transportatori rutieri din Lituania și-au deschis sucursale, în Polonia, pentru a-și reduce costurile de operare.

Experții în transport spun că această migrație este o urmare a Pachetului de Mobilitate, care impune companiilor de transport, printre altele, să organizeze la fiecare patru săptămâni întoarcerea șoferului în țara sa de origine sau a angajatorului.

Sute de transportatori rutieri din Lituania și-au deschis sucursale în Polonia

Acesta este motivul pentru care tot mai mulți transportatori rutieri din Lituania își deschid filiale în afara granițelor, în special în Polonia și Germania. O sucursală într-una din aceste țări reduce distanța călătoriilor de întoarcere.

Dacă la începutul lui 2021 erau aproximativ 100 de transportatori rutieri lituanieni cu sucursale deschise în Polonia, în prezent, numărul acestora a ajuns la aproximativ 500.

Pe lângă reducerea distanței călătoriilor de întoarcere, un alt motiv pentru care transportatorii rutieri lituanienii își mută o parte din afacere în Polonia este și faptul că Varșovia nu impune restricții suplimentare la angajarea șoferilor din țări non-europene.

VEZI ȘI: Noul catalog de contravenții din Germania a fost aprobat

La începutul anului 2021, autoritățile lituaniene au introdus o restricție privind recrutarea cetățenilor non-UE. Pentru sectorul transporturilor, numărul de recrutări a fost limitat la 11.600 de permise de muncă, iar această cotă a fost epuizată în luna mai.

Povilas Drizas, secretar general al Alianței Internaționale de Transport și Logistică spune că această cotă ar trebui să fie de cel puțin două ori mai mare dacă ne uităm la tendința cererii de transport.

În ultimii doi ani, Lituania a acordat 30.000 de permise de conducere șoferilor de camioane din afara Uniunii Europene, în special celor din Belarus și Ucraina.

Din aceeași categorie...

Back to top button