ȘtiriTehnologie

Tahograful inteligent aduce mai multă securitate și servicii îmbunătățite

Începând cu 15 iunie 2019, va fi introdus pe piață tahograful inteligent, care vine cu îmbunătățiri în ceea ce privește securitatea și transparență în funcționarea operațională.

Utilizarea tahografului digital și a cartelei personale a conducătorului auto pentru înregistrarea orelor de conducere și odihnă a devenit obligatorie la 1 mai 2016.

Tahograful inteligent aduce mai multă securitate și servicii îmbunătățite

Începând cu 15 iunie 2019, a doua generație a tahografului digital va fi înlocuit de tahograful inteligent, iar instalarea acestuia va deveni obligatorie pe toate vehiculele comerciale noi.

În plus, există o obligație de instalare a tahografului inteligent și pentru vehicule comerciale mai vechi, însă abia din 2034, în măsura în care acestea mai sunt utilizate transfrontalier.

Printre inovațiile tehnice principale ale noului tahograf se numără certificatele noi de securitate, cheile de semnătură, înregistrarea și stocarea poziției vehiculului prin sistemul GNSS sau GPS, la începutul lucrului, sfârșitul lucrului și timpul de conducere cumulat după trei ore.

Detectarea timpurie din mers a posibilelor fraude
Conform Regulamentului 799/2016, tahograful inteligent este dotat cu interfață DSRC (Comunicare cu rază scurtă dedicată), care permite agenților de control să citească anumite date din tahograf prin descărcarea acestora de la distanță.

VEZI ȘI: Primaria din Wörgl amenință cu blocarea camioanelor oprite ilegal pe centura nordică

Tehnologia este folosită pentru detectarea timpurie a posibilelor fraude privind înregistrările timpilor de condus și odihnă.

Acesta va raporta evenimente și defecțiuni legate de întreruperi curente, senzori sau anomalii, cum ar fi introducerea cardului șoferului în timpul mersului, respectiv conducerea fără card tahograf.

În plus, pot fi vizualizate plăcuța de înmatriculare, datele de calibrare, precum și viteza înregistrată.

Astfel, interfața DSRC ajută autoritățile să răspundă în mod specific unor suspiciuni asupra conducătorilor auto și operatorilor de flote care nu acționează în conformitate cu legea, evitând astfel controalele la operatorii corecți.

Certificarea de securitate conform criteriilor EAL 4+
Noul tahograf, cardul șoferului și senzorii de înregistrare trebuie să fie mult mai siguri la manipulare decât dispozitivele actuale.

În loc de codarea 1024 bit RSA, noul tahograf utilizează un sistem de criptare cu o curbă eliptică cu trei chei ce au lungimi diferite.

De asemenea, cerința de înregistrare pentru tahografe include certificarea de securitate conform criteriilor comune EAL 4+.

Specificațiile tehnice pentru noua generație de tahografe sunt prezentate în Regulamentului 799/2016 al UE.

Din aceeași categorie...

Back to top button