In Focus

TAPA: Furturile organizate din camioane sunt în creștere

În prima jumătate a lui 2020, furturile ocazionale din camioane au scăzut, în schimb, cele efectuate de grupări organizate au cunoscut o creștere, conform TAPA.

Chiar dacă anul acesta a fost marcat de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, Asociația pentru Siguranța Transportului Rutier (TAPA) a prezentat un raport care arată că furturile organizate din camioane au continuat și în această perioadă.

TAPA: Furturile organizate din camioane sunt în creștere

Restricționarea traficului și a circulației persoanelor a făcut ca numărul infracțiunilor “de ocazie” să fie în scădere comparativ cu anul trecut, dar în schimb, furturile organizate au înregistrat o creștere.

Analiza făcută de TAPA cuprinde perioada ianuarie – iunie 2020 și a luat în calcul țările din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). În total s-au furat mărfuri în valoare de 85 de milioane de Euro, dar doar în 66% din totalul de 3.278 de cazuri, a fost declarată valoarea prejudiciului.

Printre cele mai spectaculoase furturi a fost unul petrecut în Spania, în regiunea Santiago de Compostela, unde s-au furat măști și alte echipamente de protecție sanitară dintr-un depozit de logistică în valoare de 5 milioane de euro.

La fel de spectaculos a fost și furtul de 50 de semiremorci, petrecut tot în Spania, unde o compania concurentă a plătit o grupare infracțională să fure vehiculele concurenței. Poliția a reușit să recupereze doar 7 din vehiculele furate, restul fiind cel mai probabil vândute în țări din afara Uniunii Europene.

VEZI ȘI: Hyundai debutează pe piața europeană cu livrarea primelor camioane cu hidrogen

În prima jumătate a anului 2020, cel mai mare prejudicia a fost în înregistrat în Marea Britanie unde s-au furat, în luna martie, produse electronice și laptopuri în valoare de aproximativ 8,8 milioane de Euro. Furtul a fost făcut dintr-un camion de o grupare organizată, iar marfa nu a fost recuperată.

Cu 56 de cazuri în care valoarea depășește 100.000 Euro, Marea Britanie ocupă primul loc în topul țărilor cu cele mai multe infracțiuni. În Germania au fost 10 astfel de cazuri, iar valoarea prejudiciului total este de 2,5 milioane de euro.

În Franța au fost 7 astfel de cazuri, dar valoarea totală a fost de 3,6 milioane de Euro, iar în cele 6 cazuri din Olanda, valoarea totală a fost de 4,2 milioane.

Conform analizei TAPA cifrele ar putea fi și mai mari pentru că, din cauza pandemiei, poliția nu a contabilizat în timp util toate cazurile înregistrate.

Din aceeași categorie...

Back to top button