Breaking News

Țara Bascilor introduce ecotaxa pentru camioane din ianuarie 2018

Autoritățile basce au implementat prima poartă telematică care detectează trecerea vehiculelor comerciale de transport prin Țara Basculor în scopul împunerii unei ecotaxe.

Într-o perioadă în care în Franța a reapărut ideea impozitării ecologice, bascii spanioli au construit pe cealaltă parte a frontierei franceze prima poartă telematică în scopul impunerii unei ecotaxe pentru camioane, în conformitate cu Directiva Eurovinietei.

Țara Bascilor introduce ecotaxa pentru camioane din ianuarie 2018

Instalarea porțiilor telematice în provincia Gipuzkoa pentru taxarea vehiculelor comerciale de peste 3.5 tone a început în iulie, prima dintre ele fiind instalată la 5 km de Irún, oraș de frontieră, la intersecția cu N-1.

Acest drum, în prezent gratuit, va fi plătit din ianuarie 2018 pe trei secțiuni a câte 20 kilometri.

Astfel, între Irún și Andoain acesta va costa între 3.40 euro și 4.15 euro, în funcție de tonaj (sub 12 t și peste 12 tone), apoi între 0.70 euro și 0.85 euro de-a lungul Andoain, respectiv între 4 euro și 4.95 euro de-a lungul Etzegarate.

Așadar, pentru a traversa de la Irún la Etzegarate un camion va plati maxim 10 euro.

Conform Directivei Eurovinieta, transportatorii locali nu vor beneficia de reduceri, însă autoritățile basce intenționează să aplice măsuri alternative de compensare.

Porți de taxare au fost instalate și la intersecțiile autostrăzilor AP-1 cu AP-8 din apropiere, astfel încât vehiculele care le părăsesc pot fi identificate și apoi preluate la intersecția cu N-1 (nu va mai exista o taxă suplimentară pentru autostradă).

VEZI ȘI: Lannutti a achiziționat 200 de semiremorci Kögel Lightplus

Începând cu sfârșitul lunii septembrie, vor mai fi montate alte două porți telematice la Etzegarate și Andoain, care vor putea detecta trecerea tuturor vehiculelor cu o masă totală mai mare de 3.5 tone și vor verifica dacă au plătit.

Porțile telematice au o lățime de 30 metri, pe ele fiind prinse 20 de camere și șase detectoare de volum cu laser.

Spre deosebire de belgieni, care au inițiat o campanie de informare cu multe luni înainte de introducerea noului sistem de taxare, autoritățile basce au acționat în secret privind introducerea ecotaxei pentru camioane de la 1 ianuarie 2018, probabil pentru a evita orice dispută cu transportatorii.

Cu 4 luni înainte de aplicarea ecotaxei, portalul web al provinciei basce nu dezvăluie nicio modalitate practică privind viitoarea taxă.

Din aceeași categorie...

Back to top button