
Tarifele spot au scăzut cu 2,4% în al patrulea trimestrul din 2022, prima scădere din primul trimestru al anului 2020.
Indexul Upply, Ti și IRU al tarifelor de transport rutier de mărfuri pentru Europa arată că tarifele spot au scăzut cu 2,4% în al patrulea timestru din 2022 față de al treilea trimestru. Aceasta reprezintă prima scădere de după primul trimestru din 2020, dar tarifele spot rămân în continuare în creștere cu 18,1% față de al patrulea trimestrul din 2021.
Între timp, tarifele contractuale au crescut cu 0,4% de la un trimestru la altul în al patrulea trimestru, și cu 19,0% de la un an la altul.
Scăderea tarifelor spot europene rezultă din cererea scăzută din sezonul de vârf din cauza inflației, ceea ce împinge încrederea consumatorilor la niveluri minime record, în timp ce nivelurile stocurilor europene rămân ridicate. Inflația din zona euro a atins un vârf de 10,6% în octombrie, iar încrederea consumatorilor din zona euro a atins un minim istoric de 95,1% în septembrie, cu o îmbunătățire neglijabilă pe parcursul celui de-al patrulea trimestru din 2022.
Tarifele spot conduc adesea la evoluția tarifelor contractuale, astfel încât scăderea indicelui, împreună cu indicatorii clari ai unei cereri mai scăzute de servicii de transport rutier de marfă pe termen scurt, sugerează că tarifele contractuale vor începe în cele din urmă să scadă și ele.
Cu toate acestea, orice scădere a tarifelor de transport de marfă în următoarele câteva luni va fi probabil moderată de presiunea din partea ofertei, ceea ce va face ca costurile de exploatare a transportului rutier de marfă să rămână ridicate, chiar dacă această presiune din partea ofertei începe să se diminueze.
VEZI ȘI: Noile amenzi pentru imigranții ilegali din Marea Britanie pun în pericol lanțurile de aprovizionare
Ca întotdeauna, costurile sunt un factor important în stabilirea tarifelor de transport. În medie, prețurile la motorină din al patrulea trimestru din 2022 au fost cu 21,5% mai scumpe decât nivelurile din ianuarie 2022, ceea ce a menținut costurile și, la rândul lor, tarifele ridicate în ultimul trimestru din 2022.
Datele inițiale din ianuarie 2023 arată că acest lucru a scăzut la aproximativ 14,5%, sugerând economii timpurii pentru expeditori la începutul primului trimestru din 2023.
“Vedem în mod clar că tarifele spot de transport de marfă sunt în scădere, iar tarifele contractuale vor tinde să le urmeze la începutul anului 2023. Dar în ce măsură? Costurile operatorilor de transport rutier de marfă sunt încă la cel mai ridicat nivel, iar lipsa șoferilor nu va fi rezolvată într-un an. Părerea mea pentru 2023 este că tarifele contractuale vor scădea cu 3 – 5%, în timp ce tarifele spot vor deveni din ce în ce mai volatile din cauza incertitudinii legate de cererea consumatorilor”, spune Thomas Larrieu, director executiv la Upply.
Deficitul de șoferi crește tarifele de transport
Presiunea ascendentă asupra salariilor șoferilor, într-un context de deficit, contribuie, de asemenea, la creșterea tarifelor de transport de marfă. Noile date ale IRU arată că cererea de șoferi de camion a crescut pe tot parcursul anului 2022 până în noiembrie, numărul de posturi de șoferi de camion deschise pentru principalele țări europene de transport în decembrie fiind cu 39% mai mare față de ianuarie 2022. Cu toate acestea, cererea de șoferi s-a atenuat ușor în ultimul trimestru din 2022, pozițiile deschise scăzând cu 4% față de trimestrul al treilea, reflectând probabil scăderea cererii de transport rutier observată în cursul trimestrului.
“Ușoara relaxare a tarifelor de transport de marfă în trimestrul al patrulea, din cauza cererii mai mici a consumatorilor ca urmare a inflației, a atenuat presiunea asupra șoferilor și operatorilor logistici. Cu toate acestea, scăderea ratelor de deficit de șoferi este doar temporară, iar perspectivele pe termen mediu sunt sumbre, o treime dintre șoferii de camion din Europa urmând să se pensioneze până în 2026. În lipsa unor măsuri de reglementare urgente, de exemplu prin revizuirea actuală a normelor UE privind permisele de conducere, tarifele de transport de marfă vor urca din nou în trimestrele următoare la niveluri potențial nesustenabile, alimentând la rândul lor inflația”, explică Vincent Erard, directorul principal pentru strategie și dezvoltare al IRU.
Perspectivele pentru 2023 sunt de atenuare a tarifelor de transport rutier de mărfuri, conduse de scăderea volumelor de transport rutier de mărfuri care atenuează presiunea în sus asupra tarifelor. Cu toate acestea, se așteaptă ca cererea să slăbească, mai degrabă decât să se prăbușească în 2023, astfel încât, deși ratele ar trebui să se înmoaie, nu se așteaptă ca acestea să se prăbușească.
În ceea ce privește oferta, presiunea costurilor va rămâne ridicată și va menține tarifele ridicate în raport cu nivelurile anterioare pandemiei, deși presiunea costurilor se atenuează, de asemenea, ușor în comparație cu condițiile extreme din 2022.