Camioane

Tatra Trucks a lansat noua generație de camioane Phoenix

Noua generație de camioane Tatra Phoenix păstrează conceptul unic de șasiu cu tub central suspensie pe aer pe toate roțile, dar nu va mai fi oferit cu o cutie de viteze manuală.

Tatra Trucks, renumitul producător auto cu tradiție din Cehia, a dezvăluit noua generație de camioane Tatra Phoenix, un model avansat destinat nu doar utilizării civile, ci și utilizării speciale precum stingerea incendiilor sau armată.

Proiectul de dezvoltare a acestei noi serii de camioane Phoenix a fost inițiat în 2022. Continuând moștenirea versiunilor precedente, noua generație de camioane Tatra Phoenix îmbină expertiza acumulată de inginerii Tatra Trucks cu soluții inovative pentru a asigura transportul eficient al încărcăturilor sau echipamentelor în orice mediu operativ.

Această ultimă serie Phoenix se distinge prin utilizarea unui șasiu patentat și testat de Tatra, împreună cu cabine moderne și motoare de ultimă generație furnizate de DAF Trucks, completate de sisteme de transmisie de la ZF sau Allison, reprezentând astfel vârful de lance al gamei de camioane a producătorului ceh.

O nouă cabină cu noi standarde de siguranță

Noul Tatra Phoenix utilizează cabina DAF XDC (seria Construction), care a fost dezvoltată pentru un nivel maxim de siguranță, durabilitate și confort, oferind o vizibilitate mai bună și o mai bună vizibilitate în jurul vehiculului și este optimizată din punct de vedere aerodinamic pentru un consum de combustibil cât mai mic.

Tatra Trucks a lansat noua generație de camioane Phoenix

Cabina va fi disponibilă atât în versiunea scurtă (de zi), cât și în versiunea extinsă (cușetă), precum și în versiunea cușetă cu acoperiș supraînălțat cu unul sau două paturi. Șoferul va avea la dispoziție un tablou de bord digital modern, cu o ergonomie îmbunătățită și comenzi simplificate. De asemenea, cabina vine cu scaune anatomice cu suspensie pneumatică de concepție nouă, care oferă o poziție la volan sigură și sănătoasă.

Camionul este echipat cu un sistem modern de iluminat cu tehnologie LED, care aduce câteva avantaje esențiale. Luminile LED oferă o iluminare mai puternică și mai intensă în comparație cu becurile tradiționale cu halogen sau xenon, ceea ce crește semnificativ vizibilitatea pe șosea și, prin urmare, siguranța la volan. În plus, acestea sunt mai economice și contribuie la aspectul modern și atractiv al vehiculului.

Șasiu concept Tatra

Noua generație de camioane Phoenix păstrează șasiul concept Tatra cu un tub de susținere central care adăpostește arborii de transmisie și diferențialele individuale. În mod tradițional, șasiul a fost caracterizat exclusiv de semi-axe cu suspensie pneumatică independentă, ceea ce este unic în lume în segmentul camioanelor grele cu tracțiune integrală.

Configurațiile de bază ale șasiului oferite pentru noua generație Phoenix sunt 4×4, 6×6, 8×8 și 8×6, cu o versiune cu patru punți disponibilă în configurația 1+3 (adică cu trei punți spate). Cu toate acestea, vor fi disponibile și versiuni cu mai multe punți, cu un număr selectabil de punți spate directoare și motoare, în funcție de cerințele utilizatorului.

Tatra Trucks a lansat noua generație de camioane Phoenix

Șasiul conceptului Tatra aduce cu sine o serie de avantaje. Valoarea adăugată este dată și de stabilitatea ridicată a conducerii în viraje sau manevre evazive – caracteristici deosebit de utile atunci când se circulă pe șosele sau în trafic mixt. Datorită combinației dintre un tub central și un subcadru sudat, șasiul facilitează instalarea diferitelor accesorii fără a fi nevoie de elemente de compensare și, în majoritatea cazurilor, fără un cadru intermediar – vehiculele au un centru de greutate scăzut și o sarcină utilă mai mare.

Conceptul de șasiu Tatra garantează, de asemenea, o durabilitate ridicată a vehiculului, care nu suferă de tensiuni de torsiune și de îndoire chiar și atunci când funcționează pe cele mai dificile terenuri. Faptul că tubul central protejează, de asemenea, arborii transmisiei de deteriorare și de efectele condițiilor ambientale reprezintă o garanție a fiabilității transmisiei, a cerințelor minime de întreținere și a costurilor reduse de service.

Motoare îmbunătățite

Noua generație de camioane Tatra Phoenix este echipată cu motoare inovatoare Paccar din seriile MX-11 și MX-13 care utilizează cele mai recente tehnologii și caracteristici de proiectare. Motoarele MX-11 vor fi disponibile cu puteri de 300 și 330 kW, în timp ce motoarele MX-13 vor fi disponibile cu puteri de 315, 355 sau 390 kW.

Tatra Trucks a lansat noua generație de camioane Phoenix

Transmisiile automate ZF TraXon vor fi disponibile în standard, cu posibilitatea de a instala transmisii complet automate Allison, la cerere. Transmisiile suplimentare (cu retrogradare) Tatra sunt, de asemenea, parte integrantă a sistemului de propulsie, cu posibilitatea de a selecta cea mai optimă și eficientă variantă de funcționare în funcție de nevoile utilizatorului. Noul Tatra Phoenix nu va mai fi oferit cu o cutie de viteze manuală.

Sisteme avansate de asistență pentru siguranță și confort

Noua generație Tatra Phoenix aduce, de asemenea, inovații în ceea ce privește sistemele electronice și de asistență care devin standard pe camioane și vehicule comerciale. Spre exemplu, aceasta va avea sistem de control automat al ștergătoarelor de parbriz, sistem automat de lumini sau Corner View, care elimină unghiurile moarte atât pe partea șoferului, cât și pe cea a pasagerului, îmbunătățind și mai mult siguranța în timpul conducerii pe șosea sau în afara acesteia.

De asemenea, vine cu sistem de detectare a obstacolelor în fața vehiculului sau sistem de camere digitale Digital Vision (opțional), care înlocuiește oglinzile clasice principale. Imaginile captate de camere sunt transmise către ecranele amplasate pe stâlpii A din interior.

În ceea ce privește sistemele de asistență pentru șofer, noua Tatra Phoenix vine cu sistem de avertizare la părăsirea benzii de rulare (LDWS), sistem de monitorizare a presiunii în anvelope (TPMS), care monitorizează presiunea și temperatura reală de pe toate roțile.

Noua generație de camioane Tatra Phoenix intra în producția de serie în această vară, iar primele unități vor ajunge la clienți în toamna acestui an. În România, marca Tatra este importată de TH Trucks.

Din aceeași categorie...

Back to top button