Taxa de drum în Europa ar urma să fi calculată în funcție de distanță parcursă

Taxa de drum în Europa ar urma să fi calculată în funcție de distanță parcursă
Parlamentul European a aprobat prin vot proiectul de directivă care prevede ca taxa de drum pentru camioane și autocare să fi calculată în funcție de distanța parcursă.

Pe 25 octombrie 2018, Parlamentul European a aprobat cu 398 de voturi pentru, 179 împotrivă și 32 abțineri, proiectul de directivă care prevede ca taxa de drum pentru camioane și autocare să fi calculată în funcție de distanța parcursă.

Taxa de drum în Europa ar urma să fi calculată în funcție de distanță parcursă

De asemenea, deputații europeni doresc ca în calculul taxei de drum să fie luate în considerare și emisiile de CO2.

Parlementul European spune că vehiculele ușoare sunt responsabile pentru majoritatea efectelor negative ale transportului rutier asupra mediului și societății, generând emisii și ambuteiaje, motiv pentru care acestea trebuiesc incluse în schema taxării în spiritul unei concurențe loiale.

Astfel, începând cu 2020, vehiculele comerciale de marfă cu masa totală de peste 2.4 tone ar urma să fie incluse în schema taxării, iar din 2027 microbuzele și autoturismele.

Normele propuse sunt concepute pentru a ajuta la atingerea obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor în sectorul transporturilor.

Vehiculele cu propulsie electrică sau pe bază de hidrogen ar trebui să plătească jumătate din suma datorată de cele diesel.

VEZI ȘI: Restricții de trafic pentru camioane introduse pe autostrăzile A24 și A25 din Italia

Potrivit eurodeputaților, începând cu 2021, statele membre care colectează o taxă de drum ar trebui, de asemenea, obligate să includă în calculul acesteia costurile externe pentru poluarea aerului și zgomotul.

Înainte de a începerea negocierilor cu Consiliul și Comisia Europeană asupra normele care vor fi valabile, miniștrii transporturilor din UE trebuie să își stabilească poziția.

Oare, care va fi poziția României în această cauză?

Follow #infotrucker