InfoTechTehnologie

Tehnologia Hi-SCR este răspunsul pentru condițiile speciale de lucru

Camioanele, autobuzele și autocarele Iveco dotate cu tehnologie HI-SCR conform omologării Euro VI, reprezintă răspunsul eficient la preocupările legate de regenerarea exotermă specifică sistemelor EGR atunci când sunt utilizate în condiții speciale de lucru.

Iveco, cu tehnologia sa unică HI-SCR, oferă un răspuns preocupării care ia amploare în cadrul companiilor care își desfășoară activitatea în medii periculoase, în ceea ce privește riscurile generate de temperaturile crescute ale regenerării active pe care le implică sistemele EGR.

Sistemul HI-SCR al Iveco este o tehnologie bazată numai pe SCR (Selective Catalytic Reduction – reducere catalitică selectivă), care respectă standardele Euro VI de emisii etapa A, fără EGR (Exhaust Gas Recirculation – recircularea gazelor de eșapament) sau regenerare activă. Acesta permite o funcționare normală și sigură în medii periculoase precum rafinării, uzine chimice, aeroporturi, tuneluri, terminale de autobuz, zone pietonale, precum și alte locuri în care căldura excesivă poate constitui un factor de risc – cum se întâmplă în cazul modelelor Euro III/IV/V. Gamele de vehicule Iveco medii și grele, Stralis, Trakker și Eurocargo, precum și modelele Iveco Bus Urbanway, Crealis, Crossway și Magelys, care respectă standardele Euro VI de emisii etapa A sunt echipate cu această tehnologie, oferind o soluție sigură pentru companiile  care își desfășoară activitatea în aceste medii și care sunt preocupate de riscurile  pe care le implică temperaturile ridicate ale regenerării active.

Tehnologia Hi-SCR este răspunsul pentru condițiile speciale de lucru

Atunci când sistemele EGR sunt utilizate ca dispozitive anti-emisii, generează o concentrație mai mare de cenusă în filtrul de particule Diesel (DPF) și, periodic, necesită o reacție exotermă pentru curățarea filtrului DPF. Acest proces este controlat de sistemul de gestionare al motorului și, în mod normal, se poate produce în orice moment și generează temperaturi ale gazelor de evacuare care pot atinge sau chiar depăși 600° C. Unii producători de autovehicule au montat un indicator și/sau un comutator de blocare pe bord pentru a avertiza șoferii și pentru a le permite să oprească procesul exoterm. Această soluție tehnică se bazează pe capacitatea șoferului de a înțelege când trebuie oprit sau evitat procesul.

VEZI ȘI: Tehnologia HI-SCR disponibilă pe Iveco Eurocargo

În schimb, HI-SCR este o tehnologie patentată care nu necesită această reacție exotermă și astfel înlătură necesitatea montării oricărui comutator de blocare sau oricărei intervenții din partea șoferului. Practic, temperatura gazelor de evacuare pentru vehicule IVECO Euro VI cu tehnologie HI-SCR nu depășește temperatura generațiilor anterioare Euro IV/V.

Drept urmare, omologarea vehiculelor Iveco care respectă standardele Euro VI de emisii etapa A pentru gamele de vehicule comerciale medii și grele și pentru autobuze a fost acordată fără solicitarea unui test suplimentar pentru a face dovada respectării acestui proces de regenerare exotermă (595/2009/EC WHTC de pornire la cald cu testul de regenerare), care altfel ar fi fost impus de regulamentele europene privind emisiile.

Avantajele suplimentare ale tehnologiei HI-SCR
Motoarele Tector și Cursor cu HI-SCR oferă o serie de avantaje. Unul dintre avantajele principale este acela de siguranță sporită: nu există generare de căldură intensă cu această tehnologie, evitând necesitatea de a recurge la  capacitatea conducătorului auto de a înțelege când trebuie să activeze comutatorul de blocare care oprește regenerarea activă. Astfel, această tehnologie este o soluție sigură în locurile în care căldura în exces poate constitui un factor de risc, precum rafinării, uzine chimice, aeroporturi sau tuneluri.

Datorită faptului că șoferul nu trebuie să acționeze în nici un fel și nu este necesar ca acesta să oprească periodic regenerarea forțată a DPF, acest lucru oferă beneficii semnificative din punctul de vedere al intervalelor de întreținere și al costurilor care decurg din aceasta.

De asemenea, clientul mai beneficiază de avantajul unei eficiențe sporite și de un consum mai mic de combustibil, datorită combustiei optimizate fără utilizarea EGR și de extraordinarul raport de conversie a oxizilor de azot de până la 97% al sistemului SCR. Mai mult, un sistem compact unic în loc de două sisteme implică componente mai puține, complexitate redusă și greutate mai mică pentru un plus considerabil de sarcină utilă. Consumul de combustibil se poate reduce cu până la 4,5% față de Euro V.

Utilizarea unui singur sistem de tratare a noxelor în aval de motor și eliminarea sistemului EGR conduce la performanță îmbunătățită cu motoare de cilindree mai redusă față de concurență.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button