InfoTechȘtiriTehnologie

Decizii de fracțiune de secundă…

Mai jos vă prezentăm cum folosește Delphi multiple tehnologii cu senzori pentru a face experiența de condus și mai sigură.

Se spune că lovirea unei mingi de baseball aruncată la 160km/h este cea mai dificilă mișcare din sport. O decizie luată de un șofer într-o fracțiune de secundă în spatele volanului este aproape la fel de dificilă. Până apuci să spui jucătorului ofensiv “batter” să se pregătească să lovească, mingea este deja în mănușa de baseball a prinzătorului. Cercetătorii spun că în jocurile de liga întâi, jucătorul care lovește are la dispoziție două zecimi de secundă până când mingea traversează diamantul.

El trebuie să înceapă să se pregătească de lovire balansând bâta atunci când mingea este la trei metri de mâna jucătorului defensiv denumit “pitcher”. Dacă o va face puțin mai târziu, va rata. Jucătorul care lovește trebuie să calculeze viteza, direcția, unghiul și rotația – toate acestea într-o clipă. Vă puteți imagina cum ar fi dacă acest jucător ar avea la dispoziție un sistem care ar lua decizia de fracțiune de secundă automat și perfect încadrat în timp?

Decizii de fracțiune de secundă...

Cei mai mari jucători de baseball din lume aruncă mingea în mănușa prinzătorului în medie șapte din zece ori. Este foarte dificil deoarece reacția promptă necesită o coordonare rapidă și precisă între mână și ochi. Prin urmare, dacă cei mai buni atleți din lume au nevoie două zecimi de secundă să reacționeze, ce se întâmplă în cazul nostru? Cum putem conduce în siguranță pe șosea, luând atât de multe decizii în fracțiuni de secundă?

Nu este ușor, dar Delphi lucrează la tehnologii care să contribuie la o experiență de condus mult mai sigură. Delphi colaborează cu Quanergy, un producător de senzori 3D solid-state LiDAR, pentru a-și consolida Sistemele Avansate de Asistență a Conducerii autovehiculelor (ADAS) și aplicațiile de conducere automată. Ca și rezultat, mașinile viitorului vor fi capabile să gândească și să reacționeze de 34.000 de ori mai rapid decât marea majoritate a oamenilor.

[pullquote align=”full” cite=”Jeff Owens, Directorul de tehnologie al Delphi” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Sistemele de radar și de camere de astăzi reacționează ca și ochii și urechile mașinii tale. Adăugând LiDAR – o tehnologie care utilizează lumina care este reflectată pe obiecte în toate direcțiile — la aceste sistem, se adaugă astfel mai multe niveluri de protecție.[/pullquote]

Radarele pot vedea acum aproape orice obiect, dar nu pot spune cu exactitate dacă este o piatră sau o pungă de hârtie. Sistemele cu cameră pot citi semnele de pe drum și marcajele benzilor, dar au dificultate în a le detecta în lumina directă a soarelui sau dacă lentilele camerei sunt murdare. LiDAR înlătură aceste deficiențe pentru a asigura un sistem complet.

[pullquote align=”full” cite=”Jeff Owens, Directorul de tehnologie al Delphi” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Împreună, aceste tehnologii extind aria de vizualizare de la aproape 20 de grade la 360 de grade, în cele mai bune scenarii. Cu alte cuvinte, raza ta vizuală se extinde de la lățimea drumului la aproape 91 de metri pe fiecare parte a mașinii.[/pullquote]

LiDAR este dependent de linia de vizibilitate. Spre exemplu dacă o căprioară sare dintr-o pădure foarte deasă, LiDAR va evidenția copacii înaintea căprioarei, întrucât sunt atât de multe obiecte în acest scenariu. Dar dacă este o fermă în mijlocul unui câmp, este mult mai posibil ca LiDAR să detecteze căprioara înainte de radar.

VEZI ȘI: Delphi prezintă la CES proiectul vehiculului autonom

Abilitatea radarului de a vedea în și prin obiecte împrăștiate, cum ar fi copacii îl va face mult mai sigur completând “unghiurile moarte” ale LiDAR. Combinate într-un singur sistem, vor asigura un unghi mai mare de siguranță pentru vehicule.

Lumina are o viteză de 177.5 metri pe secundă, în timp ce undele radar au viteza de aproximativ 1,524 metri pe secundă. Mașinile, camioanele și animalele se mișcă cu aproximativ 33.5 metri pe secundă sau mai puțin.

[pullquote align=”full” cite=”Jeff Owens, Directorul de tehnologie al Delphi” link=”” color=”” class=”” size=””]Viteza senzorului, fie al LiDAR, al radarului sau al camerei, este mult mai rapidă decât orice alt obiect pe care șoferul este capabil să îl detecteze pe cont propriu.[/pullquote]

Delphi colaborează cu Quanergy la o soluție LiDAR, care proiectează 500.000 de raze de lumină în fiecare secundă. Ceea ce se întoarce la mașină este o colecție de puncte sau puncte de date, care asigură silueta obiectului. Aceste raze de lumină nu pot fi văzute de către oameni sau animale.

[pullquote align=”full” cite=”Jeff Owens, Directorul de tehnologie al Delphi” link=”” color=”” class=”” size=””]Mașina ta ar putea să analizeze multe actualizări în fiecare secundă și, dacă aceste puncte de lumină se mută de la o actualizare la alta, mașina ta ar putea detecta dacă este un obiect viu sau neînsuflețit care se află pe cursul unei coliziuni cu mașina ta.[/pullquote]

De la radar, mașina primește informația că animalul urmează să sară în fața mașinii, deoarece îi detectează velocitatea. De la cameră, vei primi clasificarea obiectului, dacă este un animal mare, de exemplu. De la tehnologia LiDAR, mașina ta primește informații adiționale, cum ar fi cât din dimensiunea drumului este blocată de obiect.

Prin funcționarea comună a acestor sisteme, mașina ta primește de la 20 la 40 de ori actualizări în fiecare secundă, în funcție de cine emite – radarul, LiDAR sau o cameră de înaltă definiție. Viitoarele super- computere vor trasa un curs în cazul în care obiectul rămâne staționar, un al doilea traseu evaziv în cazul în care se mută pe partea stângă a mașinii și un al treilea, dacă se mută la dreapta mașinii. Dacă o mașină este în spatele dumneavoastră sau vine spre tine și previne capacitatea dumneavoastră de a opri, s-ar putea identifica chiar un al patrulea curs de acțiune. Din nou, toate acestea vor putea fi procesate înainte ca șoferii să poată recunoaște prezența obiectului pe șosea.

[pullquote align=”full” cite=”Jeff Owens, Directorul de tehnologie al Delphi” link=”” color=”” class=”” size=””]În plus față de beneficiile de siguranță și de rolul complementar pe care îl are LiDAR în raport cu celelalte sisteme de senzori, un alt factor cheie este costul. Colaborarea noastră cu Quanergy va permite Delphi să ofere o gamă de produse LiDAR la un cost redus, cu materiale solide robuste de înaltă performanță pe piața automotive și un portofoliu de soluții de percepție pentru vehicule produse de clienții noștri.[/pullquote]

Iată cum arată un scenariu obișnuit – trafic intens – și cum autovehiculele viitorului și-ar putea utiliza “simțurile” și deciziile de fracțiune de secundă pentru a îmbunătăți condițiile provocatoare de condus.

Los Angeles – Ambuteiaj la ora de vârf
Mașina dumneavoastră nu s-a mișcat în ultimele 30 de minute. Când în sfârșit ați reușit să avansați, v-ați mișcat numai cu distanța egală cu lungimea a două mașini. Acum, cineva încearcă să se strecoare pe banda dumneavoastră, provocând inconveniențe pentru toți ceilalți din jur. Aici începe furia din trafic. Ați identificat o distanță de rulare și ați atins o viteză rezonabilă de rulare, dar ajungeți să frânați din nou deoarece este un accident în față și vehiculele de urgență blochează drumul. Acum ai senzația că nu ai să mai ajungi acasă. Ai putea chiar să te întorci și să mergi la birou. Cu toții ne-am confruntat cu astfel de situații.

Camerele foto și GPS ar putea localiza toate mașinile din apropiere și ar identifica cât de multe benzi de circulație sunt disponibile pentru a ajuta la menținerea unei distanțe sigure față de alte vehicule. Toți ceilalți trei senzori ar rămâne în alertă pentru șoferii cărora le place să „schimbe banda de circulație” și nu utilizează un semnalizarea. Radar și LiDAR pot detecta chiar motocicliștii care își fac propria lor bandă. LiDAR vă va asigura că nu veți face o mișcare de ultimă secundă și tăierea căii motociclistului.

Radar ar ține chiar evidența mașinilor din apropiere, dar din afara ariei vizuale.â

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button