Economic

Tesla a făcut public prețul pentru camionul electric

La doar câteva zile după prezentarea oficială, Tesla a făcut public prețul la care poate fi cumpărat camionul electric.

Luându-ne cu altele, mult mai importante, era să ne scape faptul că Elon Musk a făcut public prețul pentru camionul său electric, unul mai mic decât se așteptau toți.

Tesla a făcut public prețul pentru camionul electric

Pe 16 noiembrie 2017, atunci când fondatorul Tesla, prezenta cu surle și trâmbițe camionul electric al companiei și anunța că intenționează să înceapă vânzarea în 2019, uita să spună prețul.

Desigur, au apărut tot felul de zvonuri, ba chiar o informație semi oficială de la o companie de transport care a cumpărat un astfel de camion. Într-un final, marele mister a fost dezvăluit.

La secțiunea dedicată camionului electric, site-ul oficial al companiei californiene, indică un preț de 200.000 de dolari, care poate varia în funcție de dimensiunea pachetului de baterii și, prin urmare, de autonomia acestuia, cuprinsă între 450 sau 800 de mile, încărcat cu 36 de tone. De asemenea, prețul poate varia și pe piețele externe.

Totuși, așa cum anticipam și noi, într-un articol publicat la final de noiembrie, Bloomberg ridică îndoieli cu privire la numărul furnizat de Tesla în ceea ce privește autonomia acestui camion electric.

Într-un articol din 24 noiembrie 2017 privind tehnologia, Bloomberg afirmă că tehnologia actuală nu permite o autonomie atât de mare și timpii de încărcare de doar 30 de minute.

VEZI ȘI: Platforma Uber a fost declarată ilegală în Portugalia

Această ipoteză se susține, mai ales că, în septembrie 2016, Daimler prezenta primul camion 100% electric de 26 tone din lume la IAA 2016, iar la acel moment, șefii grupului german spuneau că principala barieră privind camioanele electrice o reprezintă bateriile, tehnologia de producție fiind la maximum posibil în prezent.

Sincer, n-avem de ce să nu-i credem! Cu siguranță dacă exista cea mai mică posibilitate de a prezenta un camion cu o autonomie de genul celei anunțate de Tesla o făceau.

Articolul de pe Bloomberg estimează că Tesla Semi ar avea nevoie de baterii cu capacități de la 600 la 1000 kWh, care în prezent cântăresc peste 4.500 kg și costă aproximativ 100.000 de dolari.

Tesla a făcut public prețul pentru camionul electric

În plus, dacă Musk dorește să respecte angajamentul de a încărca bateriile în 30 de minute, trebuie să folosească un încărcător cu o tensiune de 1.200 kW sau de 10 ori mai mare decât cel folosit de Tesla pentru autoturismele sale.

Cu siguranță Tesla se bazează pe evoluția sistemelor de încărcare, dar chiar și așa, o autonomie precum cea anunțată este greu de atins.

De asemenea, Bloomberg mai face referire la costurile de transport, având în vedere că un camion electric Tesla costă 180.000 de dolari și un convențional din aceeași clasă aproximativ 100.000 de dolari.

Având în vedere că Tesla stabilește un cost de 7 cenți pe kWh, față de un cost de achiziție estimat de unii experți de 40 cenți pe kWh (fără costul de instalare al megachargerilor necesare pentru a încărca camionul), aceasta înseamnă că, pentru a garanta economiile substanțiale anunțate, Tesla Semi riscă să fie un dezastru financiar.

Un lucru este cert! Tesla Semi este cel mai inovativ instrument de marketing din transport. Atât!

Din aceeași categorie...

Back to top button