
La începutul acestei săptămâni am fost în Olanda pentru un test cu mai multe versiuni de camioane specializate și de construcții din noua generație DAF.
Noua generație de camioane DAF este cea mai de succes din istoria companiei. Au fost contractate deja aproape 90.000 de unități, iar 50.000 dintre acestea au fost deja produse și livrate. În 2022, unul din cinci autotractoare noi vândute în Europa a fost DAF, dar producătorul olandez are ambiții mari și în segmentul de șasiuri.
Așa că, pe lângă autotractoarele de transport pe distanțe lungi lansate inițial, rând pe rând au apărut noua gamă de distribuție XD, modelele de construcții XDC și XFC, precum și noi versiuni autotractor și rigid cu 2, 3 și 4 axe, pentru aplicații de construcții și alte aplicații specializate. Așa că putem spune că noua generație de camioane grele DAF este acum completă.
La testul din Olanda au fost disponibile 11 versiuni noi XD, XF, XDC și XFC, pe care le-am condus atât într-o carieră de nisip, cât și pe șosele din regiunea Limburg.
Test off-road cu noile camioane de construcții DAF
Prima etapă de test a fost cea off-road, desfășurată în cariera De Groot din Landgraaf. Pentru început am condus modelul XFC 530 FAT, cu trei axe (axă față de 8 tone plus tandem de 21 de tone) și suprastructură basculabilă Meiller. Modelul 6×4 încărcat până la 25 de tone a făcut față cu brio rampelor și zonelor cu noroi din carieră, ajutat de modul off-road al transmisiei. La o simplă apăsare a unui buton din bord, transmisia permite turații mai mari (de exemplu, plecarea de pe loc se face în treapta 2, față de 3 în modul normal), iar pedala de accelerație reacționează mai prompt. Frâna de motor este și ea mai puternică în acest mod off-road, iar nivelul 1 de încetinire este suficient pentru a coborî lin și în siguranță pante foarte abrupte. Modelul dispunea și de funcția Rock Free, care simulează balansul pentru a ușura ieșirea din situațiile cu adevărat dificile.
Al doilea model a fost XFC 530 FT PXP, un cap tractor 4×2 cu sistem de tracțiune hidraulică față PXP care îl transformă temporar în 4×4. Sistemul este acționat prin apăsarea unui buton din bord și funcționează până în maxim treapta a patra de viteză și 20 km/h. Pentru a testa sistemul, am intrat intenționat într-o zonă cu un strat gros de nisip. Dacă în primă fază camionul s-a blocat în nisip, la acționarea sistemului PXP s-a eliberat la prima apăsare a pedalei de accelerație. Deși denumit tot XFC, modelul nu era unul de construcții pur (cu gardă la sol de peste 40 cm), ci o versiune Extra Robust. Acestea au șasiu pentru aplicații on-road și doar bara față tipică de construcții, mai robustă și ridicată mai sus, și protecție suplimentară pentru radiator. Șasiul on-road a limitat și viteza posibilă în carieră, peste 20 km/h călătoria devenind deja inconfortabilă.
În schimb, al treilea model condus în carieră, nu avea această restricție voluntară, rămânând confortabil și la 35 km/h. Probabil și peste, dar eu m-am oprit aici. Este vorba tot de un model XFC 530 FAD (8×4), cu punți față de 9 tone și tandem de 26 de tone. Deși încărcat cu 40 de tone, camionul se simțea ca un fulg în carieră, iar cele două axe directoare față asigurau o manevrabilitate foarte bună. La fel ca primul camion, și acest model era echipat cu noua cabină XF de zi, cu plafon normal.
Test on-road cu noile camioane specializate și de construcții DAF
Au urmat câteva ore în care am putut conduce pe șoselele din jurul orașului Landgraaf noile modele specializate DAF. Primul a fost XD 340 FAG, un model 6×2 cu prima axă de 8 tone cu suspensie parabolică, a doua axă directoare de 8 tone cu suspensie pneumatică cu 2 perne și o axă spate motrică de 11,5 tone cu 4 perne de aer. Modelul de 27 de tone echipat cu colector de gunoi Geesink era încărcat cu 25 de tone de balast, dar motorul de 341 CP (1.650 Nm în intervalul 900-1.400 rpm) s-a dovedit a fi mai mult decât suficient pentru călătorii urbane plăcute și rapide. Specific pentru operațiunile de colectare, cabina dispunea de un al doilea scaun pentru pasager, montat pe tunelul central. De remarcat încă o dată vizibilitatea superbă a modelului XD cu bord Vision. Modelul dispunea și de sistemul de asistență în viraj City Turn Assist, de care din fericire nu am avut nevoie.
A urmat un model de construcții, XDC 450 FAD 8×4 cu mixer de beton Liebherr. Axele față directoare de 7,1 tone aveau suspensia parabolică, iar tandemul spate de 19 tone avea o suspensie trapez. Pe scurtele porțiuni de autostradă din test am folosit viteza de 80 km/h, moment în care, din cauza raportului mai mare din axa spate (4,10), turația era de 1.200 rpm. La fel ca majoritatea modelelor disponibile la testul din Olanda, camionul avea o fereastră suplimentară în peretele din spate al cabinei, prin care șoferul putea observa mai ușor suprastructura.
Acesta a fost și primul model DAF condus echipat cu noua frână de parcare cu acționare electronică. Foarte util pentru siguranță, sistemul se acționează automat de fiecare dată cât ușa șoferului se deschide sau motorul este oprit. De asemenea, simpla apăsare a pedalei de accelerație este suficientă pentru dezactivare.
XF 480 FAW folosea tot un sistem 8×4 cu două axe directoare, dar o arhitectură complet diferită: a doua axă directoare era montată în spatele tandemului motric de 26 de tone (cu suspensie pneumatică cu 8 perne). Axa față suporta 10 tone și avea suspensia parabolică, iar ultima axă, directoare și liftabilă, era de 8 tone și cu suspensie pneumatică cu două perne. Această configurație s-a dovedit a fi și mai agilă, trecerea prin sensurile giratorii făcându-se și mai ușor decât la modelul anterior. Foarte utilă pentru manevrele precise este și funcția Urge-to-move: după apăsarea unui buton din bord, camionul se deplasează cu viteză foarte mică, atât în față, cât și în spate, la simpla eliberare a pedalei de frână.
Ultimul model condus în Olanda a fost XF 530 FAT cu suprastructură pentru transport de bușteni. Modelul 6×4 avea o axă față de 9 tone cu suspensie parabolică, un tandem de 26 de tone și o suprastructură HIAB. Acesta a fost unul din cele două modele disponibile cu cabină de dormit cu plafon înalt și sistemul de camere video DAF Digital Vision. Celelalte modele dispuneau doar de camera de colț DAF Corner View. O echipare unică era intarderul ZF, celelalte modele având doar frâna de motor MX Engine Brake (suficientă în majoritatea cazurilor, mai ales dacă șoferul are un stil de condus predictiv). În lipsa remorcii, intarderul ZF a oferit performanțe foarte robuste, treapta a doua aducând deja o încetinire brutală.
Test cu noile camioane specializate și de construcții DAF: Concluzii
Noua gamă de camioane grele DAF este acum completă, cuprinzând modele pentru distanțe lungi, distribuție, construcții și aplicații specializate. În ultimele două segmente, DAF are acum o gamă de produse mai extinsă ca oricând, în linie cu ambițiile sale. Sunt posibile personalizări extinse și tușe premium pronunțate. De exemplu, autogunoiera disponibilă la test avea climatizare automată, scaun pentru șofer Super Air și sistem de sunet Exclusive cu subwoofer.
Motoarele sunt foarte plăcute în utilizare în majoritatea cazurilor, dar în urcările pronunțate cutia de viteze favorizează consumul, întrerupând livrarea cuplului cu schimburi de trepte aparent inutile. Noile camioane de construcții și specializate împrumută în schimb calitățile forte ale noii generații DAF: cele mai spațioase cabine, cea mai bună vizibilitate directă și indirectă, aerodinamică și confort de top.