Test cu noua generație DAF XD: Control total

La începutul săptămânii trecute am fost invitați în Spania, pentru primul test cu noile camioane specializate și de distribuție DAF XD.
XD este o versiune modernizată și premium a versatilei game CF, cu care va fi produsă în paralel o perioadă destul de îndelungată. Cum a luat naștere noua cabină XD: pur și simplu a fost luată cabina XF din noua generație și a fost montată cu 17 centimetri mai jos pe șasiu. A rezultat astfel un model cu avantaje de acces (aproape toate modelele au doar două trepte) și vizibilitate directă, foarte importante pentru un camion specializat sau de distribuție, care trebuie să facă opriri mai dese sau circulă mai frecvent în zonele urbane.
Iar singurul ”dezavantaj”, pe lângă tunelul central mai pronunțat decât la XF (dar semnificativ mai scund decât la CF), este că sub cabină încap doar motoare de 11 litri și maxim 450 CP. Este compromisul pe care dezvoltatorii DAF l-au făcut pentru a-i oferi noului XD performanțe de top în ce privește spațiul, vizibilitatea și confortul.
Noua cabină DAF XD: Spațiul
Noua gamă XD vine în trei versiuni de cabină (Day Cab, Sleeper Cab și Sleeper High Cab), toate de 2,5 metri lățime. În plus, XD păstrează consola față cu 16 cm mai lungă. Pe lângă avantajele de aerodinamică, lungimea mai mare a cabinei se simte și la interior, unde scaunul șoferului poate glisa pe o lungime suplimentară de aproximativ 5 cm. Plusul de spațiu este și mai mare la cabina de zi, unde, prin mutarea admisiei de aer din spatele cabinei în partea din față, peretele a putut fi împins mai în spate cu 15 cm.
Spațiul suplimentar al cabinei de zi poate fi utilizat în mai multe feluri, nu doar pentru stocarea unor lucruri necesare. De exemplu, din fabrică poate fi montat pe tunelul central un al treilea scaun sau un frigider normal. De asemenea, pentru momentele de pauză, șoferul își poate înclina spătarul scaunului într-o poziție mult mai relaxantă, după modelul scaunelor din autocare.
Cabina de dormit și cea de dormit înaltă păstrează configurația de la XF, doar că frigiderul și patul sunt montate mai sus cu 17 cm. Volumul cabinei celei mai mari este de aproape 10 metri cubi, iar înălțimea internă maximă este de 1.970 mm, în fața scaunelor (-32 cm pe tunelul central). Modelul Sleeper High Cab condus avea chiar o configurație cu două paturi, dar spațiul disponibil deasupra saltelelor era destul de redus.
Noua cabină DAF XD: Vizibilitatea
Cel mai mare plus al cabinei XD este vizibilitatea. Este și normal, deoarece s-a pornit de la noua cabină XF, cu cea mai bună vizibilitate directă din lumea camioanelor pentru distanțe lungi, iar linia parbrizului și a geamurilor laterale a fost coborâtă și mai mult. În plus, gama XD vine în standard cu alte două soluții care îmbunătățesc vizibilitatea directă și indirectă.
Prima soluție este noul ”Vision Dashboard”. Practic, planșa de bord a noii game DAF este scurtată spre parbriz pe partea pasagerului, oferind șoferului alți câțiva centimetri de vizibilitate directă. Astfel, anumite obstacole pot fi depistate mai ușor sau mai rapid. A doua soluție prezentă în standard pe noua gamă XD este DAF Corner View. Oglinzile clasice pentru partea din față a cabinei și ușa pasagerului au fost înlocuite cu o cameră montată pe colțul cabinei, imediat sub parbriz. Imaginea de la această cameră este transmisă la un ecran montat la interior, pe stâlpul parbrizului de pe partea pasagerului, în partea de sus.
VEZI ȘI: DAF a prezentat noile modele de construcții XDC și XFC
Spre deosebire de testul cu noua generație DAF pentru transport pe distanțe lungi, când modelele echipate cu oglinzi clasice au lipsit aproape cu desăvârșire, acum am avut la dispoziție 8 camioane cu oglinzi și doar 3 cu camere video. A fost pentru prima dată când am condus un DAF cu noile oglinzi și experiența a fost una foarte plăcută. Vizibilitatea directă a fost optimizată atât prin depărtarea oglinzilor de stâlpul parbrizului, dar și prin îndepărtarea oglinzii de unghi larg de cea de unghi normal.
A existat totuși o situație, într-un sens giratoriu, când deși în primă fază am văzut clar un autoturism plecat de la intrarea precedentă, în timpul deplasării mașina a stat acoperită aproximativ o secundă de carcasa oglinzii principale de pe partea șoferului. Pentru a înlătura și acest ultim neajuns și pentru o vizibilitate directă și indirectă optimă, este recomandat sistemul de camere DAF Digital Vision.
Opțională este și Kerb View Window, fereastra suplimentară montată în ușa de pe partea pasagerului, care vine la pachet cu un scaun al pasagerului pliabil.
Noua cabină DAF XD: Confortul
Noua cabină DAF XD este și una dintre cele mai confortabile din lumea camioanelor specializate și de distribuție. Totul pleacă încă de la acccesul în cabină, care se face în marea majoritate a cazurilor doar cu două trepte. Un avantaj major în aplicațiile ce necesită numeroase opriri și coborâri din cabină. De asemenea, volanul are o poziție de parcare foarte utilă, cu coloana de direcție aproape verticală.
În rest, echipamentele de la interior sunt aproape identice cu cele de la gama pentru distanțe lungi. Avem același bord, același volan, același panou de instrumente digital, același ecran mare al sistemului multimedia, același sistem de control al climatizării. Se mențin posibilitățile largi de ajustare a poziției volanului și scaunului șoferului de la XF. Opțiunile pentru scaune, saltele, protecții de saltea, frigidere sau pentru masa integrată în bord sunt de asemenea aceleași ca la gama XF.
Confortul este completat de noul design al părții din față a șasiului, de noua suspensie a cabinei, precum și de noua suspensie a punții spate. Și desăvârșit de liniștea profundă din cabină. Dar despre asta vom vorbi mai tîrziu.
Noua generație DAF XD: Eficiența
Am spus deja că noua gamă XD poate fi echipată doar cu motoare PACCAR MX-11 de 10,8 litri. Cei care au nevoie în aplicațiile lor de motoare de 13 litri pot opta pentru un model XF, care este disponibil de puțin timp și cu cabine de zi și de dormit, în plus față de cea de dormit înaltă pentru distanțe lungi.
Revenind la XD, gama a primit două noi versiuni PACCAR MX-11 suplimentare, de 299 CP (1.450 Nm) și 341 CP (1.650 Nm). Mai sunt disponibile versiuni de 367 CP (1.950 Nm), 408 CP (2,150 Nm) și 449 CP (2.350 Nm). În toate cazurile, cuplul maxim este obținut încă de la 900 rpm. Datorită aerodinamicii superioare și a optimizărilor introduse la motoare, sistemul de post-tratare a gazelor de eșapament și sistemelor de asistență, sunt așteptate reduceri semnificative de consum, mai ales la aplicațiile ce implică viteze de deplasare mai mari.
De asemenea, DAF susține că frâna de motor MX Engine Brake livrează cu până la 20% mai mult cuplu la turații reduse, oferind performanțe demne de un motor de 13 litri începând de la 1.200 rpm.
Toate motoarele vor fi cuplate în standard cu cutia de viteze automatizată TraXon. În special pentru aplicațiile de colectare a deșeurilor este disponibilă și o cutie automată Allison de generația a șasea, ce poate fi cuplată cu versiunile MX-11 de 299 și 341 CP. Special pentru cele trei cabine din gama XD, DAF a dezvoltat și o serie completă de deflectoare de plafon, deflectoare laterale și fuste laterale care reduc consumul de carburant.
Test cu noua generație DAF XD: Modele conduse
Gama DAF XD este una foarte versatilă, putând fi adaptată la practic orice aplicație de transport regional și local. Sunt disponibile versiuni 4×2 și 6×2, atât cap tractor, cât și rigid. De aici și diversitatea modelelor disponibile la test.
Eu am condus trei modele cât mai diferite posibil. Am început cu XD 450 FAR, un model rigid cu 3 axe de 26 de tone, cu motor de 449 CP, cabină Sleeper High Cab, echipat cu suprastructură pentru distribuție și lift produs de Hiab.
Am continuat cu un cap tractor XD 410 FT, într-o combinație de 36 de tone cu o semiremorcă basculabilă, cu motor de 408 CP și cabină de dormit cu sistem de camere DAF Digital Vision.
A treia și ultima călătorie a fost făcută la bordul unui model XD 410 FA, rigid 4×2 de 18 tone, echipat cu cabină de zi, motor de 408 CP suprastructură de tip box frigorific, cu agregat Thermo King.
Test cu noua generație DAF XD: Cum se simte
Toate testele s-au desfășurat pe zona de coastă din nord-estul Spaniei, dintre Barcelona și Tarragona. Plecările și sosirile s-au făcut dintr-o zonă urbană cu trafic destul de lejer, dar cu foarte multe mașini parcate, limitatoare de viteză și sensuri giratorii. Indiferent de modelul testat, senzația a fost în permanență de control total asupra situației.
Vizibilitatea de la bordul cabinelor XD este pur și simplu fantastică, practic la nivel cu puținele modele de camioane cu intrare joasă. De asemenea, cel puțin la vitezele mai reduse din mediul urban, cutia automatizată TraXon lucrează pur și simplu impecabil, schimburile de trepte având loc imperceptibil.
Singurele schimbări de trepte le-am simțit într-o porțiune în urcare, în momentul în care am condus modelul cel mai greu, de 36 de tone, cu motorul de 408 CP. În rest, transmisia a scos tot ce avea mai bun motorul de nici 410 CP, care s-a dovedit a fi suficient și pentru combinația mai grea. Nu are rost să vorbim despre comportamentul dinamic al celor două modele mai ușoare, adevărați sprinteri pe drumuri sinuoase și cu diferențe de nivel considerabile de pe coasta spaniolă.
Transmisia utilizează imperceptibil și sistemul Predictive Cruise Control cu funcție EcoRoll, care crește și reduce automat viteza de deplasare sau trec transmisia automat din Drive în Neutru și invers, pentru a maximiza eficiența. Pe traseul de coastă cel mai sinuos am testat și funcția Downhill Speed Control, care facilitează coborârile în siguranță.
Poziționarea mai joasă a optimizat și stabilitatea cabinei, care nu mai are acel tangaj permanent față-spate de la noile game DAF XF, XG și XG+. Aerodinamica superioară și materialele folosite la interior au condus și la o silențiozitate de top a cabinei. Astfel, chiar și cu sistemul de sonorizare oprit, la interior practic nu pătrund zgomote deranjante de la motor.
Lungimea mai mare a cabinelor nu influențează negativ manevrabilitatea, iar singurul lucru cu care a trebuit să mă obișnuiesc a fost răspunsul ceva mai târziu al frânei de motor. Mai exact, efectul de frânare era suficient de puternic, numai că apărea cam cu o jumătate de secundă mai târziu decât mă așteptam eu. Limitările motorului cu cilindree mai mică în ce privește acumularea presiunii necesare pot fi compensate printr-un stil de condus preventiv sau măcar prin accesarea din prima a ultimei trepte (a treia) a încetinitorului.
Singurul lucru deranjant pe parcursul a celor aproximativ trei ore de condus au fost două alarme false ale sistemului City Turn Assist, care a reacționat eronat la mașini parcate.
Test cu noua generație DAF XD: Concluzie
Prin prestațiile lor, noile modele DAF XD își justifică pretențiile de camioane specializate și de distribuție premium. Ele se ridică la nivelul concurenților de top și în unele cazuri (spațiu, vizibilitate directă) au performanțe clar superioare. Rămâne de văzut însă câte dintre companii, mai ales din România, vor plăti un preț de achiziție semnificativ mai mare față de un CF pentru o oferi șoferilor un confort mai bun, chiar și ținând cont de eficiența superioară.
Dar dacă luăm în calcul tendințele de vânzări din gama pentru distanțe lungi, putem privi situația mai optimist. Astfel, la nivel european, noile autotractoare XF, XG și XG+ au ajuns la o pondere de 70% din mixul de vânzări al DAF, la aproximativ un an de la lansarea producției de serie, în timp ce fost gama din 2017 mai este responsabilă pentru 30% din vânzări. De asemenea, sistemul de camere DAF Digital Vision a ajuns la o cotă de implementare de peste 50%, față de aproximativ 12% la startul primirii comenzilor pentru noua generație DAF.