TesteUtilitare ușoare

Test Mercedes-Benz Clasa V 300d 4MATIC: Suprem

A plecat din lumea utilitarelor, fiind sora lui Vito, dar a intrat adânc în lumea autoturismelor de lux. Rezultatul este MPV-ul suprem. Test cu Mercedes-Benz Clasa V 300d 4MATIC.

Imaginează-ți un model utilitar de dimensiuni medii, din clasa lui Vito. Cu 7 locuri individuale pentru persoane, configurație 2-2-3, care pot fi reconfigurate sau scoase complet, pentru a mări spațiul de bagaje. Pigmenteză-l cu echipamente de lux, precum tapițerie Nappa Truffle, uși laterale și hayon cu acționare electrică, sistem de sunet Burmester, plus suita de sisteme de siguranță și asistență a autoturismelor Mercedes-Benz.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Rezultatul este Mercedes-Benz Clasa V, un S-Klasse al lumii utilitarelor, mai ales în versiunea 300d 4MATIC. Acesta ne-a fost tovarăș de călătorie pe parcursul a câteva zile și sute de kilometri, pe traseul București – Cluj și retur.

Un model cu atât de multe echipamente, încât este foarte posibil să nu le fi descoperit pe toate în cele câteva zile în care l-am avut la dispoziție. De exemplu, sistemul de climatizare automată THERMOTRONIC are trei moduri de suflare a aerului. O altă picanterie ar fi suporturile de pahare cu funcție de încălzire și răcire.

Oglinda retrovizoare centrală este înlocuită cu un monitor ce prezintă o imagine de la o cameră video, utilă în cazurile în care pasagerii sau bagajele restricționează vizibilitatea prin lunetă. Singura semi-dezamăgire: duzele de stropire a parbrizului, neintegrate în ștergătoare, parcă sunt prea banale pentru o mașină echipată la superlativ.

Test Mercedes-Benz Clasa V 300d 4MATIC: Cum merge

Sistemul de propulsie era și el unul deosebit, format din noul motor diesel de 2 litri al mărcii, în versiunea de 237 CP, cuplat la o cutie automată 9G-TRONIC PLUS. Puterea putea fi livrată către toate roțile, prin intermediul unui sistem de tracțiune integrală 4MATIC.

Motorul este silențios și trage bine la orice turație, iar funcționarea transmisiei este ireproșabilă. În patru zile de utilizare nu am simțit nicio ezitare a cutiei, deși am pus mașina în toate situațiile posibile de trafic (urban, drum național, autostradă).

VEZI ȘI: Test Mercedes-Benz Citan 112 CDI

Accelerările sunt foarte ferme și depășirile se fac foarte ușor, chiar și cu mașina încărcată. Practic, Clasa V 300d este un devorator de kilometri și un partener excelent pentru călătoriile lungi. Singurul minus este ruliul accentuat pe curbele abordate mai sportiv, dar doar pentru că reduce din nivelul de confort cu care ne-am obișnuit până atunci, siguranța fiind menținută în permanență.

Șoferul este avertizat dacă se apropie prea repede de vehiculul din față, dar și dacă depășește neintenționat banda de mers. Dacă vrei să scapi de griji poți activa sistemul de menținere a vitezei de croazieră, care menține și o distanță sigură față de vehiculul din față. Suspensia este minunată, imperfecțiunile asfaltului fiind trecute fără șocuri, dar și fără zgomote neplăcute.

Test Mercedes-Benz Clasa V 300d 4MATIC: Cât consumă

Pe traseul dus am folosit pe autostrăzi (București-Pitești și Sibiu-Gilău) viteza de 130 km/h. La această viteză, motorul funcționează la puțin peste 1.500 rpm în treapta a noua, iar la urcările mai abrupte la sub 2.000 rpm în treapta a opta. Consumul la destinație a fost de aproximativ 9,5 litri la 100 km.

Pe traseul retur am abordat o atitudine mai relaxată, reducând puțin viteza setată pe porțiunile de autostradă. Diferența de consum a fost simțitoare, fiind nevoie de sub 7 litri la 100 km/h. Din punct de vedere al consumului, Clasa V se simte cel mai bine la viteză constantă. De exemplu, la 110 km/h, consumul instantaneu variază în jurul valorii de 6 litri la 100 km.

În Bucureștiul cu un Bulevard Iuliu Maniu extrem de aglomerat, consumul s-a stabilitat sub 12 litri la 100 km. În Cluj și Sibiu, consumul a fost sub 10. Rezultate foarte bune pentru un vehicul care poate înlocui în majoritatea cazurilor două autoturisme.

Din aceeași categorie...

Back to top button