
Cu puțin înainte de lansarea modelului pentru transport pe distanțe lungi eActros 600, am avut ocazia unui test cu fratele mai mic Mercedes-Benz eActros 300, în noua versiune cap tractor.
Din a doua jumătate a acestui an, portofoliul de camioane electrice Mercedes-Benz a fost extins cu o versiune autotractor pentru semiremorci standard, atât de populară în țara noastră și pentru operațiunile de distribuție. La doar câteva luni după începerea producției de serie, Daimler Truck & Bus România a adus în țara noastră primele versiuni eActros 300 cap tractor, pentru teste cu clienții.
Cu ocazia evenimentului de la Brașov am putut conduce în premieră noua versiune, după ce în trecut am testat modele rigide eActros 300 de distribuție. Practic, platforma tehnică rămâne aproape neschimbată: avem aceleași 3 pachete de baterii (cu capacitate brută de 112 kWh și una utilă de 97 kWh fiecare), care pot fi încărcate la puteri de până la 160 kW, aceleași motoare și aceeași transmisie cu două viteze. Sigura diferență este autonomia teoretică, redusă, din cauza greutății mai mari (până la 40 de tone), la 220 km.
Din păcate, testul de la Brașov s-a desfășurat cu semiremorca goală, greutatea totală a combinației de vehicule fiind de aproape 16 tone. Capul tractor contribuia la aceasta cu aproape 10 tone, fiind deci mai greu cu 2-3 tone decât un autotractor diesel.
Greutatea suplimentară este adusă de baterii. Pentru a le face loc pe șasiu, modelul are un ampatament de 4.000 mm, față de 3.700 mm la un autotractor 4×2 convențional al mărcii. Ampatamentul mai mare crește puțin diametrul de bracaj, dar și stabilitatea combinației este ceva mai bună.
Test eActros 300 cap tractor: Autonomia
În cadrul testului am mers aproximativ 70% pe Centura orașului Brașov, cu o incursiune urbană datorită plecării și sosirii din parcarea centrului comercial Coresi. Consumul mediu pe distanța de aproape 53 km a fost de puțin peste 80 kWh/100 km, în condițiile unui trafic destul de lejer (viteză medie de 43 km/h).
Putem practic să spunem că am condus în condiții aproape ideale, datorită traficului, greutății reduse și a temperaturii exterioare în jur de 23 de grade. În aceste condiții, autonomia ce putea fi obținută din cei 291 kWh ai bateriilor (capacitate utilă) era de aproximativ 360 km. Astfel, este foarte probabil ca autonomia declarată de 220 km cu o încărcare completă să fie realizată și în condiții mai puțin prielnice.
VEZI ȘI: Test Mercedes-Benz Actros L 1851: Încă un litru de motorină economisit
În rest, avem aceeași funcționare fără zgomot și vibrații, aceleași trei moduri de condus (Range, Economy și Power) și aceeași transmisie lină cu două viteze. Din cauza greutății potențiale mai mari, aceasta ar putea avea o reglare puțin diferită față de modelele de 19 și 27 de tone. În timpul testului am simțit de două ori, foarte subtil, schimbarea de treaptă care se petrece la 30 km/h, ceea ce nu s-a întâmplat în testele precedente cu eActros.