
Test cu Otokar Atlas, un model de 8,5 tone cu adevărat global: origini chinezești, motor Cummins, cutie de viteze ZF și asamblare în Turcia.
Începând din această vară, Cefin Trucks și-a extins portofoliul de vehicule comerciale noi cu două mărci de camioane ușoare, Otokar și Piaggio, care să completeze gama grea Ford Trucks. Cu aceste două mărci, Cefin vrea să ofere o alternativă la piața de vehicule comerciale ușoare, cu modele mai robuste, dar și mai accesibile.
Este și cazul lui Otokar Atlas, un model de 8,5 tone, dar care poate fi omologat și la 7,49 tone, cu avantaje clare față de cele mai puternice vanuri: un șasiu mai rezistent, sarcină utilă mai mare și preț mai mic. Cefin merge astfel pe calea bătătorită de gama Ford Trucks, oferind modele robuste, cu arhitectură cât mai simplă și foarte accesibile.
Otokar Atlas este un model cu adevărat global. Șasiul și cabina vin din China, dovadă și sigla și logoul Foton din partea frontală a cabinei. Înainte de asamblare, acestea primesc în Turcia un strat suplimentar anticoroziune, prin vopsire electroforetică. Pe șasiu sunt montate apoi un motor diesel Cummins de 3,8 litri și o cutie de viteze manuală ZF cu 6+1 rapoarte. Practic, în cazul lui Atlas, Otokar are rolul de integrator de tehnologie.
Otokar Atlas: Date tehnice
Atlas poate fi configurat doar cu motorul Cummins de 150 CP (puterea maximă este obținută la 2.600 rpm, cuplu maxim de 534 Nm între 1.600 și 1.800 Nm) și cu cutie manuală ZF. În rest, șasiul extrem de robust în formă de scară poate adopta o gamă variată de suprastructuri: mașină de gunoi, camion de pompieri, măturătoare stradală, vidanjă, nacelă hidraulică, camion de tractare și numeroase tipuri de transport (cu plafon flexibil, frigorific pentru înghețată, Box Top, pentru băuturi, cu cutie frigorifică, cu platformă și chiar pentru transport de butelii).
VEZI ȘI: Ford Trucks va colabora cu Quantron pentru a dezvolta camioane electrice
Există două versiuni, S și L, ambele cu lățime de 2.200 mm (lățime șasiu de 800 mm) și înălțime de 2.350 mm. Atlas 8.5 t S are lungime de 5.995 mm, ampatament de 3.360 mm, consolă spate de 1.515 mm și o lungime a containerului de marfă de 4.170 mm. Atlas 8,5 t L are lungime de 6.955 mm, ampatament de 3.800 mm, consolă spate de 2.045 mm și o lungime a containerului de marfă de 5.140 mm.
Greutatea proprie a șasiului este de aproximativ 2.950 kg, sarcina utilă disponibilă pentru caroserie și marfă fiind de 5.550 kg. Camionului pe care l-am condus era carosat cu un box izolat de 23 de metri cubi, cu o greutate de 1.850 kg, sarcina utilă disponibilă pentru marfă fiind de 3,7 tone. Modelul dispune de sisteme de asistență de ultimă generație, precum tempomat adaptiv (ACC), sistem de frânare cu EBS și ESC, avertizare la părăsirea involuntară a benzii de circulație (LDWS) sau frână automată de urgență (AEBS).
Test Otokar Atlas: Cum se simte
Otokar Atlas este un model tipic urban, cabina joasă având nevoie pentru urcare de o singură treaptă, iluminată pentru un plus de siguranță. Interiorul este simplu, dar cu tot ce este necesar pentru o călătorie confortabilă pentru șofer și maxim doi pasageri: sistemul de aer condiționat, oglinzile reglabile și încălzibile electric, geamurile electrice și radioul cu Bluetooth și MP3 player sunt echipamente prezente în standard. Scaunul din mijloc se poate plia, pe spate având două suporturi pentru pahare suplimentare.
Un strop de modernitate avem la postul de conducere, care dispune de un volan multifuncțional și un panou de instrumente digital între cele două cadrane clasice pentru viteză și turație. Volanul nu are reglaje foarte ample, dar poziția la condus este bună chiar și pentru șoferii foarte înalți.
Și exteriorul cabinei este modernizat, cu o grilă a radiatorului cu trei lamele perforate destul de aspectuoase. Farurile au aprindere automată și lumini de zi LED.
Test Otokar Atlas: Consumul
Camionul se conduce foarte ușor, atât datorită dimensiunilor relativ compacte, cât și a ambreiajului și direcției foarte ușoare. Motorul trage bine încă de la 1.000 rpm, iar peste 1.500 rpm funcționează foarte rotund și silențios. Primele trei trepte de viteză sunt foarte scurte, pentru demaraje susținute chiar și cu greutate maximă. La viteze de oraș se poate merge foarte lejer chiar și cu treapta a cincea, iar treapta a șasea, mai lungă, permite funcționarea la turații reduse în afara orașelor.
Am încercat să simulăm cu Otokar Atlas o rută de livrări periurbană și urbană, Majoritatea testului s-a desfășurat în zone rezidențiale, cu numeroase sensuri giratorii și treceri de pietoni, implicit multe încetiniri și accelerări. După aproximativ 50 km în aceste condiții, consumul mediu a fost de 17 litri la 100 km.
Pe scurta porțiune de autostradă din test am încercat și funcționarea la viteză maximă. La 90 km/h, camionul funcționează la doar 2.000 rpm în treapta a șasea, iar consumul instant a stat sub 20 de litri la 100 km.
Otokar Atlas: Concluzii
Cu prețul său redus și sarcina utilă mai mare, Otokar Atlas devine o alternativă de luat în seamă la modelele urbane de peste 6 tone bazate pe vehicule utilitare. Șasiul robust al camionului ușor este potrivit pentru numeroase suprastructuri, iar posibilitatea de omologare la 7,49 tone este un avantaj suplimentar.