Siguranta

Cât de importante sunt plăcuțele de frână pentru un camion

Știați că, un camion de 40 de tone cu motor de 460 CP are nevoie de 45 de secunde pentru a accelera până la 80 km/h și de doar 3 secunde pentru o frânare de urgență completă de la 80 la 0 km/h în 3 secunde, respectiv o putere de frânare de 3.300 kW. Un factor de stres incredibil de mare pentru plăcuțele de frână, componente de frecare destul de mici.

Astfel, compromisurile în ceea ce privește calitatea pot deveni rapid foarte costisitoare și, cel mai important, foarte periculoase.

Cât de importante sunt plăcuțele de frână pentru un camion

Frânarea este o funcție esențială în arhitectura autovehiculelor, fiindcă de ea depinde siguranța oamenilor, vehiculelor și a mărfurilor. Textar are o experiență de peste 100 de ani în domeniu, producând prima componentă de frânare încă de la începutul secolului 20. De exemplu, știați că Ford Model T folosea produse Textar pentru frânare?

În fiecare an, inginerii Textar efectuează 38.000 de ore de teste pe șosea cu diverse rețete pentru produsele de frânare, în cele mai dificile condiții și la temperaturi extreme. Nu este de mirare, din moment ce dezvoltarea materialului de fricțiune perfect, produs în mod special pentru un vehicul (în funcție de sistemul de frânare și scopul acestuia), durează aproximativ 3 ani.

Textar este cel mai mare furnizor de elemente de frânare premium la nivel mondial, acoperind în proporție de 100% cererea de discuri de frână, plăcuțe de frână și tamburi în segmentul vehiculelor comerciale. Mai mult, 70% din vehiculele comerciale nou lansate în Europa vin echipate standard cu sisteme de frânare Textar, care este furnizor OE pentru toți marii producători.Cât de importante sunt plăcuțele de frână pentru un camion

Așadar, nu există camion, autobuz sau utilitară proaspăt lansate fără componente de frânare Textar. Pentru a putea înțelege cât de vastă este gama (peste 113 plăcuțe pentru frâne cu disc şi peste 354 garnituri de frână cu tambur destinate vehiculelor comerciale), dar și pentru a comanda plăcuțele, discurile sau tamburii potriviți, a fost inventat Brakebook, o adevărată enciclopedie unde veți găsi cote pentru vehicule comerciale din prezent, dar și din trecut.

VEZI ȘI: Test Renault Trucks T 440 Turbo Compound: Supliment de cuplu

Componentele de frânare pentru vehiculele comerciale trebuie să ofere combinația perfectă între longevitate, uzura redusă a discurilor de frână şi a tamburilor şi precizia forței de frânare. Textar dezvoltă, împreună cu producătorii de autovehicule, de axe de frână şi sisteme de frânare, soluții optime pentru fiecare aplicație.

Spre exemplu, materialul T090 pentru frânele cu tambur a fost dezvoltat special pentru axele de frână BPW, iar materialul T0100 – cu şi pentru SAF. În ambele cazuri, Textar este furnizorul exclusiv de echipament original, motiv pentru care logo-ul său se regăsește pe produsele aftermarket, alături de cel al producătorului axelor de frână.
Cât de importante sunt plăcuțele de frână la un camion

Materialul T7400 pentru frâne cu disc rămâne în continuare soluția de echipare originală preferată în cazul autobuzelor – nu în ultimul rând datorită comportamentului imbatabil la uzură.

Tot pentru plăcuțele de frână cu disc, Textar a dezvoltat o placă specială ușoară, care ajută la reducerea greutății și a emisiilor de CO2. Grosimea redusă a plăcii posterioare este compensată de un strat intermediar mai ușor decât oțelul, fără a afecta durata de viață și capacitatea de încărcare a plăcii. În plus, aceasta oferă și o uzură mai redusă a frânei.

Dacă sunteți în cautarea de plăcuțe pentru camion, autocar, autobuz sau autoutilitară puteți afla ce model vă trebuie accesând catalogul online al celor de la Textar.

Din aceeași categorie...

Back to top button