Util

Timpii legali de conducere și perioadele de repaus zilnice și săptămânale

Informații generale despre Reg. (CE) 561/2006, respectiv timpii legali de conducere și perioadele de repaus zilnice și săptămânale.

După cum se cunoaște, atât timpii legali de conducere, cât și perioadele de repaus zilnice și săptămânale legale sunt prevăzute în Reg (CE) Nr. 561/2006, pe care-l poți descărca de aici.

Banner Infotrucker 35 tone 600 x 150

Șoferul trebuie să aibă asupra sa, în cazul tahografului analog, diagrama pentru ziua respectivă, precum și pentru ultimele 28 de zile calendaristice, sau adeverință pentru acestea.

În cazul tahografului digital, trebuie să prezinte cartela tahografică și/sau tichet/bon imprimat pentru ultimele 28 de zile calendaristice.

Dacă un vehicul dotat cu tahograf analog este condus de un conducător care dispune și de cartelă tahografică, aceasta trebuie să se afle asupra sa.

Durata de conducere zilnică

– Durata maximă de conducere continuă: 4 ore și 30 minute
– Durata de conducere zilnică: 9 ore

ATENȚIE! Durata de conducere zilnică poate fi prelungită de două ori pe săptâmană la maxim 10 ore

Pauza

Dupa 4 ore și 30 minute de conducere, conducătorul auto trebuie să faca o pauza de cel puțin 45 de minute.

ATENȚIE! Această pauză poate să fie înlocuită cu o pauză neîntreruptă de cel puțin 15 minute, urmată de o altă pauză de cel puțin 30 de minute, luată înainte să conducă din nou.

Excepții

Conducătorul poate să se abată de la aceste reguli pentru a asigura securitatea persoanelor sau a încărcăturii sale cu condiția de a nu periclita siguranța rutieră. De asemenea, conducătorul auto trebuie să menționeze genul și motivul derogării pe foaia de înregistrare-diagrama tahograf sau în aparatul de control pentru a rămâne înregistrate sau în registrul de serviciu cel târziu la punctul de staționare.

Durata de conducere saptamanală

Durata de conducere săptămânală nu poate depași 56 de ore. O noua perioadă de odihnă săptămânală începe până la sfârșitul a 6 perioade de conducere (24 de ore) de la începerea muncii după o perioadă de repaus anterioară. Mai jos două exemple:

LUNI – 10 ORE / MARȚI – 9 ORE / MIERCURI – 8 ORE / JOI – 9 ORE / VINERI – 7 ORE

SÂMBĂTĂ – Odihnă săptămânală / DUMINICĂ – Odihnă săptămânală

sau

LUNI – 9 ORE / MARȚI – 10 ORE / MIERCURI – 9 ORE / JOI – 10 ORE / VINERI – 9 ORE

SÂMBĂTĂ – 9 ORE / DUMINICĂ – Odihnă săptămânală

Durata de conducere în două săptămâni consecutive

Durata de conducere acumulată în două săptămâni consecutive nu poate depași 90 de ore.

Perioada de odihnă zilnică nomală

Perioada de odihnă zilnică de 11 ore. O perioadă de odihnă zilnică poate să fie prelungită pentru a deveni o perioadă de odihnă săptămânală redusă.

Perioada de odihnă zilnică redusa trebuie să fie de cel puțin 9 ore, dar să nu depășească 11 ore.

VEZI ȘI: Norme suplimentare privind perioadele de conducere și de odihnă introduse la 20 august 2020

Un conducator auto nu poate lua mai mult de trei perioade de odihnă zilnică redusă între două perioade de odihnă săptămânală.

Un conducator care face parte dintr-un echipaj pe un vehicul trebuie să aibă luată o perioadă de odihnă zilnică de cel puțin 9 ore în 30 de ore care urmează perioadelor de odihnă zilnică sau săptămânală.

Perioada de odihnă zilnică fracționată

Perioada zilnică de odihnă poate fi petrecută în vehicul cu condiția ca acesta să fie echipat cu o cabină de dormit și să fie în stationare.

Perioada de odihnă zilnică se poate lua în două intervale separate cu respectarea următoarelor condiții:

  • primul interval trebuie să fie de minim 3 ore neîntrerupte;
  • al doilea interval trebuie să fie de minim 9 ore neîntrerupte.

Perioada de odihnă zilnică (caz particular)

În cazul în care conducatorul însoțește vehiculul transportat cu trenul sau feribotul, și el ia o perioadă de odihnă zilnică normală, aceasta poate fi întreruptă de maxim două ori prin alte activități a căror durată să nu depășească 1 ora.

În timpul acestei perioade de odihnă zilnică normală, conducătorul trebuie să aibă acces la o cabină de dormit sau la o cușetă.

Perioada de odihnă săptămânală

În fiecare săptămână conducătorul auto trebuie să se odihnească în total minim 45 de ore consecutive. Perioada de odihnă săptămânală începe cel mai târziu după cel mult 6 perioade de 24 ore calculate după perioada de odihnă săptămânală precedenta.

În cursul a două săptămâni consecutive un conducător trebuie să se odihnească cel puțin două perioade de odihnă săptămânală normală sau o perioadă de săptămână normală și o perioadă de odihnă redusă de cel puțin 24 de ore. Reducerea este compensată într-o perioada de odihnă echivalentă luată în bloc înainte de respective.

Sfârșitul celei de a treia săptămâni care urmează săptămânii 45 de ORE / SĂPTĂMÂNĂ

Perioada de odihnă – echipaj

Conducerea în echipaj – situația în care, în timpul unei perioade de conducere cuprinse între două perioade de odihnă zilnică consecutive sau între o perioadă de odihnă zilnică si o perioada de odihnă săptămânală există 2 conducători auto la bordul vehicului pentru a asigura schimbul.

În cursul primei ore de conducere în echipaj, prezenta unuia sau a altor conducători este facultativă, dar aceasta este obligatorie pentru restul perioadei rămase.

4:30 ore – Primul conducător auto (condus) / Al doilea conducător auto (timp disponibil)
4:30 ore – Al doilea conducător auto (condus) / Primul conducător auto (timp disponibil)
4:30 ore – Primul conducator auto (condus) / Al doilea conducător auto (timp disponibil)
4:30 ore – Al doilea conducător auto (condus) / Primul conducător auto (timp disponibil)
9:00 ore – Odihnă – Vehicul în stationare

Perioada de odihnă săptămânală redusă

Perioada de odihnă săptămânală de 45 de ore consecutive poate fi redusă la 24 de ore. Perioada de odihnă zilnică și/sau perioada de odihnă săptămânală, pot fi petrecute în vehicul cu condiția ca acesta să fie echipat cu o cabină de dormit și să fie în stationare.

Pe parcursul a două săptămâni consecutive, un conducător trebuie să efectueze cel puțin: două perioade de odihnă săptămânală normală sau o perioadă de odihnă săptămânală normală și o perioadă de odihnă săptămânală redusă de cel puțin 24 de ore.

Orice perioadă de odihnă luată în compensație pentru reducerea perioadelor de odihnă săptămânală este atașată unei alte perioade de odihnă de cel puțin 9 ore. O perioadă de odihnă săptămânală poate fi suprapusă pe două săptămâni, dar ea va fi contabilzată în una dintre cele două săptămâni, dar nu în amândouă.

NOTĂ: infotrucker.ro a folosit informațiile din Reg. (CE) 561/2006, iar în cazul în care sunt inadvertențe, vă rugăm să ni le sesizați.

Din aceeași categorie...

Back to top button