In Focus

TLN propune restricționarea telefoanelor mobile la volan pentru șoferii de camion

Asociația olandeză TLN propune restricționarea telefoanelor mobile, atâta timp cât șoferii de camion se află la volan, respectiv aplicarea unor amenzi mai drastice de până la 1.000 de euro.

Mai exact, Transport en Logistiek Nederland (TNL) propune prin intermediul Uniunii Europene ca producătorii de camioane și telefoane mobile să conlucreze pentru a restricționa utilizarea anumitor servicii ale telefoanelor mobile, cât timp șoferii de camion se află la volan.

TLN propune restricționarea telefoanelor mobile la volan pentru șoferii de camion

Din punct de vedere tehnic, blocarea accesului de a scrie mesaje text în timpul mersului, utilizării rețelelor sociale sau a altor servicii similare este posibilă, cu ajutorul unui software, care prin intermediul unui senzor montat în cabina camionului detectează faptul că acesta se află în mișcare.

O astfel de soluție a fost dezvoltată de compania olandeză SafeDrivePod, reprezentată pe piața din Germania de CarMobility, subsidiara Volkswagen Financial Service, specializată în managementul flotei.

Soluția SafeDrivePod, constă într-un emițător de dimensiunea unui monede, (care blochează interfața de utilizare a telefonului mobil), o aplicație mobilă și un portal online ce poate fi accesat de administratorul flotei.

Sistemul permite utilizarea funcție telefon în timpul mersului prin intermediul unui dispozitiv de tip “mâini libere”.

Amenzi de până la 1.000 de euro
De asemenea, față de modificările tehnice, TLN solicită aplicarea unor sancțiuni pecuniare mai drastice șoferii de camion care utilizarea telefoanelor mobile la volan, de până la 1.000 de euro.

Spre exemplu, în Olanda amenda pentru utilizarea telefonului mobil la volan se sancționează cu 230 de euro.

VEZI ȘI: Scania a repornit producția și vânzarea de motoare V8

În Germania, amenda este în prezent cuprinsă între 80 și 100 de euro, respectiv un punct de penalizare.

Cea mai drastică legislație privind utilizarea telefonului mobil la volan o are Marea Britanie, unde amendă pentru utilizarea telefonul mobil la volan este de până la 1.000 de euro și 6 puncte de penalizare.

De asemenea, celor care au o vechime mai mică de de 2 ani li se suspendă dreptul de a mai conduce.

Din aceeași categorie...

Back to top button