Știri

Toate cardurile de control tahograf ale autorităților din Franța au expirat

Cardurile de control tahograf ale polițiștilor și jandarmilor din Franța au expirat, iar autoritățile nu mai pot controla datele despre timpii de condus și de odihnă.

Informația a fost publicată de publicația Les Routiers, care adaugă că polițiștii și jandarmii nu au nici instrumentele necesare pentru a controla tahografele de ultimă generație.

Toate cardurile de control tahograf ale autorităților din Franța au expirat

”Toate cardurile de control au expirat la aceeași dată, iar reînnoirea nu a fost luată în calcul până acum”, a declarat o sursă din Poliție. Cardurile de control, de culoare albastră, se eliberează organelor abilitate de control, cu scopul citirii și verificării datelor înregistrate de tahograf.

Spre deosebire de cardul șoferului, care are o valabilitate de 5 ani, cardul de control este valid doar 2 ani. În Franța, costul emiterii unui card de control tahograf este de 63 de euro: problema nu s-ar încheia însă total nici dacă s-ar reînnoi cardurile care au expirat.

VEZI ȘI: De la 1 noiembrie, Franța va aplica un regulament mai strict privind obligativitatea lanțurilor și anvelopelor de iarnă în zonele montane

Aceasta deoarece software-ul Byte, utilizat de Poliție și Jandarmerie, nu poate citi și tahografele 4.0, așa-zisele tahografe inteligente, folosite din iunie 2019. Controlorii ce țin de Ministerul Transporturilor (DGTIM) folosesc software-ul Tachoscan, incompatibil însă cu sistemele de operare Linux ale Poliției și Jandarmeriei.

Ofițerii de Poliție și Jandarmerie pot controla în acest moment doar tahografele de primă generație. Astfel, ei nu pot depista dacă un șofer a condus fără card, dacă a deconectat limitatorul de viteză sau a utilizat cardul unui coleg.

”Acoperirea media a controalelor la camioane este foarte mare. Vrem să credem că ele sunt multe și eficiente, dar poliția nu are nici echipamentul necesar pentru a verifica timpii de condus și de odihnă. Polițiștii controlează doar documentele și eventualele depășiri de sarcină. Atât de bine îi descurajăm pe cei care comit fraude”, a mai spus sursa din poliția franceză.

Din aceeași categorie...

Back to top button