Logistica

Totul despre Mecanismul de ajustare a emisiilor de carbon la graniță (CBAM)

De la 1 octombrie 2023 a intrat în vigoare Mecanismul de ajustare a emisiilor de carbon la graniță (CBAM), pentru importurile din afara UE.

Cu CBAM, Uniunea Europeană își subliniază ambiția de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Pentru a asigura conformitatea, companiile ar trebui să fie conștiente de responsabilitățile care le revin în temeiul noului regulament.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Kuehne+Nagel a pregătit o listă cu cele mai importante întrebări și răspunsuri despre Mecanismul de ajustare a emisiilor de carbon la graniță.

Ce este CBAM?

La 11 decembrie 2019, Comisia UE a prezentat strategia ”Acordul verde european”, care urmărește neutralitatea climatică în UE până cel târziu în 2050. Emisiile interne de CO2 au scăzut de atunci, dar cu toate acestea, cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră încorporate în mărfurile importate din țări non-UE a crescut, cunoscută și sub denumirea de ”relocare de carbon”.

VEZI ȘI: Ce este sistemul e-Sigiliu și cum va funcționa?

CBAM este o măsură de reglementare a UE care urmărește să creeze condiții de concurență echitabile prin aplicarea aceluiași preț pentru bunurile cu amprentă ridicată de carbon importate în UE (la fel ca pentru produsele naționale). Astfel, autoritățile de reglementare din UE și-au propus să promoveze producția industrială mai curată în țările din afara UE.

Industriile afectate vor fi obligate să compenseze financiar emisiile de carbon încorporate în mărfurile lor importate în Uniune prin achiziționarea de certificate de carbon la un preț egal cu prețul carbonului stabilit de Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

Cine este afectat de CBAM?

În perioada de tranziție, CBAM acoperă importurile de bunuri din următoarele șase sectoare industriale cu emisii intensive predispuse la relocarea carbonului: fier si otel, ciment, aluminiu, îngrășăminte, electricitate, hidrogen.
Se preconizează că industriile țintă și lista mărfurilor acoperite vor fi extinse după sfârșitul perioadei de tranziție, până în 2030.

Sunt excluse din CBAM:

  • transporturi care nu depășesc 150 de euro și mărfuri militare.
  • țări acoperite de Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Când intră în vigoare CBAM?

CBAM va fi implementat în două etape. Faza de tranziție, de la 1 octombrie 2023 la 31 decembrie 2025, servește ca fază pilot, fără impact impact financiar. La 1 ianuarie 2026, măsurile de reglementare CBAM vor fi pe deplin implementate. Declaranții CBAM autorizați trebuie să declare anual cantitatea de mărfuri importate din anul precedent și emisiile lor încorporate respective.

Industriile afectate vor fi obligate să compenseze financiar emisiile de carbon încorporate în mărfurile lor importate în UE prin achiziționarea de certificate de carbon la un preț egal cu prețul carbonului stabilit de Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS). Acest lucru se va întâmpla etapizat, reflectând eliminarea treptată a alocărilor gratuite în cadrul EU ETS. Din 2034, toate emisiile vor trebui compensate.

Ce se întâmplă dacă nu se respectă CBAM?

Raportarea CBAM lipsă, greșită sau incompletă duce la penalități între 10 și 50 EUR pe tonă de emisii neraportate, în cazuri selectate chiar mai mari.

Cum mă pot pregăti pentru CBAM?

Dacă sunteți importator UE de mărfuri care intră sub incidența CBAM, ar trebui să vă pregătiți. Mai multe detalii despre noul sistem puteți găsi aici.

Din aceeași categorie...

Back to top button