LogisticaTop News

Traficul de mărfuri în portul Rotterdam a scăzut ușor în 2024

Traficul de mărfuri prin portul Rotterdam a înregistrat o scădere de 0,7% în 2024, ajungând la 435,8 milioane de tone, comparativ cu 438,8 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut.

Această scădere este atribuită în principal reducerii traficului de cărbune și țiței. Totuși, segmentul containerelor a înregistrat o creștere, datorită creșterii consumului în Europa.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Potrivit autorităților portuare, volumul containerelor a crescut cu 2,8%, ajungând la 13,8 milioane TEU. De asemenea, a fost raportată o creștere în segmentele minereurilor de fier și deșeurilor metalice, produselor petroliere și altor mărfuri solide în vrac.

În ciuda provocărilor economice, portul Rotterdam a avut un an financiar solid, ceea ce i-a permis să continue investițiile în infrastructura portului.

Investiții în infrastructură și sustenabilitate

Unul dintre cele mai importante proiecte lansate este Porthos, un sistem de transport și stocare a CO2, aflat în construcție. De asemenea, portul a investit în îmbunătățirea securității cibernetice prin înființarea unei platforme naționale de securitate cibernetică și extinderea programului Secure Chain.

În paralel, Autoritatea Portuară urmărește dezvoltarea unui port sustenabil în armonie cu mediul urban. În acest sens, au fost demarate colaborări cu parteneri din Rotterdam South, inclusiv Theatre Zuidplein, și a fost finalizată construcția centrului de experiență Portlantis.

Tranziția energetică și digitalizarea portului

În 2024, portul Rotterdam a avansat în tranziția energetică prin dezvoltarea infrastructurii pentru transportul și stocarea hidrogenului. În a doua jumătate a anului, a început construcția unei stații de compresoare pentru proiectul Porthos, care, din 2026, va comprima CO2 capturat și îl va transporta într-un câmp de gaze epuizat sub Marea Nordului. De asemenea, s-au semnat noi acorduri pentru utilizarea energiei de la țărm (shore power) la terminalele de containere de pe Maasvlakte.

În ceea ce privește digitalizarea și securitatea portuară, Autoritatea Portuară a Rotterdamului, împreună cu alte porturi olandeze, a consolidat măsurile de protecție cibernetică, transformând fundația FERM într-o platformă națională de securitate cibernetică pentru porturile maritime din Olanda. În plus, programul Secure Chain, destinat combaterii infracționalității organizate, a fost extins, permițând gestionarea sigură a peste 630.000 de containere importate.

Performanța economică și apelul la investiții

Deși segmentul mărfurilor solide în vrac a crescut cu 0,8%, susținut de o creștere de 5,7% a minereurilor de fier, traficul de cărbune a scăzut cu 18% din cauza concurenței gazelor naturale mai ieftine și a energiei regenerabile. În segmentul mărfurilor lichide, traficul de țiței a scăzut cu 4,5% din cauza reviziilor rafinăriilor, în timp ce importurile de LNG s-au redus cu 5,3% pe fondul stocurilor ridicate din Europa.

Pe partea financiară, veniturile portului au crescut cu 4,8%, atingând 882 milioane euro, iar investițiile au crescut cu 11%, ajungând la 320,6 milioane euro. Cele mai mari investiții din 2024 includ extinderea terminalelor de containere de la Prinses Amaliahaven (42,5 milioane euro) și proiectul Porthos (39,4 milioane euro).

În contextul tensiunilor globale și al reglementărilor stricte privind emisiile, Autoritatea Portuară a Rotterdamului solicită măsuri mai clare din partea guvernului olandez și a Uniunii Europene pentru menținerea competitivității industriei europene și facilitarea tranziției ecologice.

Din aceeași categorie...

Back to top button