Stiai caȘtiri

Transmisia I-Shift de la Volvo Trucks a împlinit 20 de ani

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Volvo Trucks a introdus pe piață transmisia manuală automatizată I-Shift, o inovație care a îmbunătățit performanțele camionelor și confortul șoferului.

Transmisia I-Shift de la Volvo Trucks a împlinit 20 de ani

La 20 de ani de la lansarea pe piață, transmisia manuală automatizată I-Shift este în continuare dezvoltată de Volvo Trucks, pentru a aduce și mai multă eficiență și performanță camioanelor sale.

Până la finalul lui 2020, Volvo Trucks vânduse în întreaga lume peste un milion de camioane echipate cu transmisia I-Shift, din care 50.000 doar în Olanda. De asemenea, I-Shift s-a bucurat de un mare succes și în România, unde ponderea camioanelor Volvo echipate cu această transmisie a crescut de-a lungul anilor ajungând, astăzi, la aproape 100%.

„Din 2009 până în prezent, dintr-un total de 10.030 camioane livrate, 7.500 au fost cu transmisie I-Shift, ceea ce înseamnă o pondere de 72% din totalul vânzărilor”, ne-a declarat Volvo Trucks România.

În plus, față de consumul redus de combustibil și siguranța îmbunătățită, prin mai puțină distragere a atenției, I-Shift oferă o experiență de condus confortabilă, cu mai puțin zgomot, vibrații și efort fizic pentru șofer. Iar asta o poate spune fără nicio ezitare orice șofer care a condus un camion Volvo.

VEZI ȘI: Scania 540 S s-a impus în cadrul a două teste comparatative în Germania

Succesul transmisiei I-Shift constă în capacitatea sa de a se integra în întreg lanțul cinematic. Îmbunătățită constant de-a lungul anilor, I-Shift îndeplinește cerințele unei game largi de aplicații de transport.

I-Shift cu dublu ambreiaj (Dual Clutch)
În 2014, Volvo Trucks a introdus I-Shift Dual Clutch, un ambreiaj dublu pentru operațiuni heavy-duty inspirat de la masinile de curse, care oferă o accelerație lină și o schimbare de trepte fără pierdere de putere. Astfel, cuplul rămâne optim și camionul nu pierde viteza în timpul schimbării vitezelor.

I-Shift cu trepte de forță
În 2016, Volvo Trucks a introdus transmisia I-Shift cu trepte de forță (Crawler Gears), care permite pornirea de pe loc, fără efort, a unui camion cu o greutate totală de până la 325 de tone. Raportul de transmisie permite camionului să se deplaseze cu viteze reduse, de 0,5 km până la 2 km pe oră, ceea ce este util atunci când se efectuează manevre de precizie, de exemplu, pe șantierele de construcții, la turnarea asfaltului sau în transporturile agabaritice.

I-See utilizează hărți bazate pe Cloud
I-See este un sistem inteligent de cruise control predictiv care poate fi adăugat la transmisia I-Shift pentru a analiza topografia rutei și a folosi aceste cunoștințe cu scopul de a menține camionul în cea mai economică treaptă de viteză. Introdus în 2012, Volvo I-See a fost modernizat radical în 2017, iar de atunci este actualizat continuu. Sistemul ajută camionul să mențină o viteză medie ridicată prin analiza hărților stocate în cloud și a topografiei traseului, informând transmisia I-Shift când este timpul optim de schimbare a treptei, pentru a economisi combustibil.

I-Shift cu funcția de schimbare de direcție
I-Shift în combinație cu funcția Change Direction permite camionului să schimbe direcția de deplasare, fără ca șoferul să mai utilizeze pedala de frână – o caracteristică utilă în special pentru construcții, industria forestieră și extractivă în care este mai productivă efectuarea de manevre repetitive înainte și înapoi.

Din aceeași categorie...

Back to top button