
Drumurile din sud-vestul Norvegiei sunt printre cele mai provocatoare din lume, dar asta nu-l sperie pe Jarle Tveiten și al său Volvo FH16 750.
Atunci când conduci pe drumurile din sud-vestul Norvegiei un ansamblu de 50 de tone încărcăt cu rezervoare de apă în care se află pești vii, complexitatea devine extremă.
De ce? Pentru că drumurile norvegiene în general nu pot fi comparate cu nicicare altele din lume. Cu siguranță nu este locul potrivit pentru cei visători, deoarece trebuie să fi mereu concentrat și alert, așa cum este șoferul proprietar al Jarle Tveiten Transport AS.
Atunci când s-a apucat de transport, Jarle Tveiten, acum în vârstă de 60 de ani, s-a orientat către transportul de pești vii, acesta fiind singurul care l-a atras.
“Munca cu creaturi vii îmi face munca mult mai interesantă”, spune acesta în cadrul unui interviu pentru revista Volvo Trucks.
Peisajul pe unde el conduce este uluitor de frumos și o destinație turistică populară datorită munților și numeroaselor cascade și fiorduri adânci. Cu toate acestea, pentru șoferi, frumusețea acestor locuri poate fi una înșelătoare.
Drumurile înguste și înclinate nu sunt în cea mai bună stare, astfel că, riscul unor alunecări de stânci este ridicat. Toamna și în timpul iernilor lungi și reci, vremea devine aspră, cu multă ploaie, zăpadă și gheață, iar în timpul verii turiștii care fac fotografii pot să apară brusc în jurul unei curbe, stând fără griji pe mijlocul drumului.
În unele locuri, drumurile sunt atât de înguste încât trecerea a două vehicule unul pe lângă celălalt este imposibilă, singura soluție fiind ca unul dintre ele să se întoarcă până la cel mai apropiat loc de parcare.
“Unii oameni sunt speriați când se află aici. Ocazional, trebuie să-mi opresc camionul să direcționeze traficul și, de asemenea, să-i ajut pe oameni să-și întoarcă mașinile pentru a trece mai departe. Pentru a conduce pe aceste drumuri, trebuie să coopereze în trafic”, spune Jarle.
Însă, oprirea camionului Volvo FH16 750 nu este ceva care să-i facă tocmai plăcere. Fiind încărcat cu rezervoare de apă personalizate, pline cu pești vii, aceștia pot muri foarte repede dacă nu este atent.
Există o mare valoare în pește, iar încărcătura de halibut juvenil poate ajunge la o valoare de aproximativ 400.000 de euro. Datorită regulilor de asigurare riguroase și a reglementărilor privind protecția animalelor, un moment de neatenție sau neglijență ar putea să-și afecteze ireversibil afacerea.
Așadar, în afară de drum, Jarle trebuie de asemenea să țină evidența sistemului de monitorizare de la bord care indică condițiile din rezervoare, precum nivelul oxigenului, valoarea pH-ului și temperatura.
VEZI ȘI: ASFINAG va construi 1.100 de noi locuri de parcare pentru camioane în următorii 2 ani
Jarle face transport de pești vii de peste 30 de ani, astfel că a devenit expert. În primii ani de activitate din industrie, el a transportat pește peste tot în Europa spre țări precum Spania, Portugalia, Grecia, Insulele Shetland și Scoția.
Acest lucru l-a ajutat să capete experiența necesară pentru a-și extinde compania de transport de marfă de la o afacere pe cont propriu într-una importantă de transport de pești vii.
Inițial acesta s-a concentrat pe piețele din Norvegia și Suedia. În prezent, Jarle deține 10 camioane Volvo și mai are câțiva alți șoferi, iar el face livrări alături de ei.
“Să fii șofer în Norvegia înseamnă că trebuie să te adaptezi la drum și natură. Trebuie să traversăm fjordul aproape oriunde mergem și învățăm să trăim cu el. Uneori trebuie să iau până la șapte feriboturi atunci când fac o singură livrare”, explică Jarle.
Chiar dacă drumurile sunt provocatoare și periculoase, Jarle spune că îmbunătățirile tehnologice ale camioanelor le face șoferilor munca mult mai ușoară acum, decât atunci când a început el această afacere.
Astăzi, el nu-și mai face griji înainte de o călătorie, deoarece Volvo FH16 îi conferă o experiență cu totul nouă în ceea ce privește siguranța și confortul.
În afară de somon și păstrăv marin, Jarle mai transportă și o mulțime de labrizi, un tip de pește care mănâncă paraziți și este folosit de ferme pentru a împiedica alți pești să se îmbolnăvească.
O zi normală de lucru este rareori mai scurtă de 12 ore. El mărturisește că soția lui și cei trei copii au suferit un pic din cauza asta, dar i-au obișnuit să lucreze în mod constant ore lungi.
“Trebuie să spun că au existat multe zile lungi și multe provocări. Nu aș avea niciodată energia să o fac din nou. Nu este doar un loc de muncă, ci un stil de viață. Dar m-am bucurat de tot”, încheie Jarle.